x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Potop de civilizaţii la Festivalul de la Sibiu.

Potop de civilizaţii la Festivalul de la Sibiu.

de Maria Sârbu    |    01 Iun 2011   •   21:00
Potop de civilizaţii la Festivalul de la Sibiu.

Nu numai artisti ai lumii strabat in aceste zile Sibiul, cu prilejul Festivalului International de Teatru desfasurat intre 27 mai si 5 iunie, ci si diplomati, seici, oameni de afaceri, care s-au lasat prada atmosferei incarcate de energiile create in aceasta cetate de intregi civilizatii. La a XVIII-a editie a festivalului, impactul culturilor e de nestavilit. Este rezultatul muncii de 18 ani a celui care a pornit acest amplu eveniment al artelor spectacolului – reper pentru batranul continent, directorul Constantin Chiriac. Remarcabila sa implicare in insanatosirea spirituala a frumosului oras din centrul tarii, dar si in stabilirea relatiilor culturale cu anumite tari, in special pe linia teatrului, este astazi recompensata.

In una din seri, in curtea Teatrului National 'Radu Stanca' (un spa­tiu deschis nonstop partici­pantilor la festival), Constantin Chiriac a pri­mit din partea ambasadorului Belgiei la Bucuresti, Philippe Beke, distinc­tia acordata de Majestatea Sa Re­gele Albert II, 'Ofiter al Ordinului Coroanei'. La ceremonie a participat si Fabienne Reuter, Delegat al Comunitatii Franceze din Belgia in Romania. Un sentiment de mandrie i-a cuprins pe multi romani prezenti la eveniment, caci Philippe Beke si Fa­bienne Reuter au facut o pre­zen­tare publica a activitatii lui Constantin Chi­riac, foarte cunoscut in Belgia pentru 'prestatiile sale artistice si relatiile pe care le-a tesut in lumea tea­trului'. De-a lungul anilor, directorul Nationalului sibian a stabilit o stransa colaborare cu Bursa si Festivalul 'Entre Vues' din Belgia, care a initiat Bursa de Spectacole din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, incepand cu anul 1997. De atunci vin la Sibiu nume­roase personalitati si companii artistice din tara respectiva. Valori excep­tio­nale romanesti au ajuns si in Belgia, datorita capacitatilor manageriale ale lui Chiriac. Toate impreuna au stat la baza deciziei de a i se acorda inalta distinctie.

Primele sase zile de festival au fost insorite si pline de evenimente. De dimineata si pana tarziu in noapte lumea are contact cu artele spectacolului. Doua seri consecutiv (luni si marti), Inbal Pinto din Israel a adus pe scena salii de la Casa de Cultura doua creatii de dans exceptionale: 'Perla' si 'Pe repede-inainte'. Starea de bine pe care au dat-o artistii in timpul reprezentatiilor insotea pu­blicul pentru mult timp dupa in­che­ie­rea spectacolului. Ieri, de Ziua copilului, in parcul Sub Arini, actorul Marian Ralea a adus in fata multimii de pici – copii de la gradinite si de la scoli primare – un spectacol interactiv cu povesti frumoase.

Printre alte evenimente desfa­surate este si un interesant atelier international de costume si parada stradala, sustinut de scenograful Nic Ularu, roman stabilit in Statele Unite. Nenumarate carti de teatru sunt lansate in festival, astazi cei interesati urmand sa participe la prezentarea unor volume editate de Fundatia 'Camil Petrescu'.

Revine la Sibiu si un seic, autorul textului 'Perla neagra', Alteta sa seicul dr. Sultan bin Mohammed Al Quisimi (Emiratele Arabe Unite). Spectacolul cu acest titlu va fi prezentat la 4 iunie, pe scena Salii Thalia. Continua, in cadrul festivalului, seria de spectacole ale Teatrului 'Radu Stanca' montate de Silviu Purcarete: 'Faust' (3 iunie), 'D’ale carnavalului' (4 iunie) si 'Metamorfoze' (5 iu­nie). Maine, urca pe scena din nou ja­ponezii, de aceasta data cei de la Ya­manote Jijosha, cu spectacolul de teatru 'Iubita iesita de fumul beti­ga­se­lor parfumate'. Un spectacol ce i-ar sta bine sa circule prin lume si care se va juca maine in festival este 'Furtuna' de Shakespeare, marca Victor Ioan Frunza, productie a Centrului Cul­tural pentru UNESCO 'Nicolae Balcescu'.

Festivalul se va incheia duminica, dupa concertul 'Vama' din Piata Mare a orasului, cu un spectacol de artificii care se incadreaza perfect in diversul program al manifestarii de noua zile, cu sute de evenimente in zeci de spatii.

×
Subiecte în articol: teatru