Îmi amintesc cu drag de multe evenimente organizate la “Casandra”, când această scenă din Centrul Vechi al Bucureştiului aparţinea studenţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). Era teatrul lor - teatrul plin de tinereţe. Acolo era marea lor încercare, acolo “plăteau” vama pentru a trece în lumea artistică. Aveai impresia că acolo talentul se multiplica - majoritatea păreau buni, buni. Atât de bine le stătea împreună într-un spectacol sau altul! Ceva îi mobiliza. Ieşeau din clase, din instituţia din Strada Matei Voievod, şi mergeau la “Casandra”, pentru a simţi scândura scenei, vegheaţi de profesorii lor. UNATC însă a pierdut acea rampă de lansare a tinerilor actori. Studenţii nu mai au o sală de teatru, a lor, să-şi prezinte spectacolele. Le joacă în sala de clasă, dar nu e ca pe scenă.
Desigur, unele spectacole ajung să fie găzduite în teatre din Bucureşti. Aşa cum se va întâmpla în luna martie, când în a doua sală a Teatrului Mic se va desfăşura proiectul “Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”. Sunt programate două producţii ale claselor de Actorie şi Master Arta Actorului, promoţia 2013: “Clasa noastră – Poveste în XIV Lecţii” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu, şi “Livada de vişini” după A.P. Cehov, spectacolul coordonat de profesorii Gelu Colceag şi Tania Filip. Fiecare spectacol va fi jucat de două ori (de la 19:00), la Teatrul Foarte Mic: “Clasa noastră” - la 7 şi 22 martie, iar “Livada de vişini” - la 14 şi 29 martie.
Secretarul literar al Teatrului Mic, Alina Epîngeac, recomandând aceste titluri, susţine că sunt “două spectacole emoţionante, în care talentul tinerilor actori are rolul principal” şi că: “Absolvenţii claselor de Actorie coordonaţi de prof.univ.dr. Adrian Titieni şi cei ai Masterului de Arta Actorului coordonaţi de prof.univ.dr. Gelu Colceag au parcurs primii paşi ai «vieţii lor în artă» jucând roluri provocatoare şi complexe. Acum urcă pe scena unui teatru profesionist, în aşteptarea întâlnirii cu publicul”. Merită să fie văzuţi de marele public!