x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Sibiul, asaltat de teatrul de stradă. Au năvălit: Păsări de foc, Nebuni de legat, Cupidoni, Bunicuţe

Sibiul, asaltat de teatrul de stradă. Au năvălit: Păsări de foc, Nebuni de legat, Cupidoni, Bunicuţe

de Maria Sârbu    |    10 Iun 2013   •   19:46
Sibiul, asaltat de teatrul de stradă. Au năvălit: Păsări de foc, Nebuni de legat, Cupidoni, Bunicuţe
Sursa foto: Mihaela Marin

La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a început la 7 iunie şi se va încheia la 16 iunie, fiecare zi e doldora de evenimente. Pe lângă spectacole de diverse genuri, pe lângă conferinţe şi dialoguri, pe lângă lansări de carte şi revistă, au loc şi întâmplări frumoase legate de învăţământul artistic.
Bunăoară, în dimineaţa zilei de luni, 10 iunie, s-a semnat un acord cadru ce prevede o colaborare între Universitatea din Paris, Sorbonne Nouvelle, şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, acord ce prevede înfiinţarea unei şcoli de doctorate în domeniul teatrului. Acordul s-a semnat la sediul Rectoratului Unversităţii sibiene, printre invitaţi numărându-se personalităţi precum Catherine Naugrette, directoarea Şcolii Doctorale de Arte şi Media (Sorbonne Nouvelle), George Banu, eseist, critic de teatru, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle (Paris III).
George Banu a declarat pentru Jurnalul Naţional că la semnarea acordului au fost prezentate “perspectivele generale de specializare în domeniul artelor spectacolului şi al managementului cultural”.

Ca o continuare a acestui eveniment matinal s-a înscris conferinţa “Viitorul festivalurilor în Europa”, la care au dialogat George Banu şi Bernard Faivre d’Arcier, o personalitate marcantă culturală şi politică în Franţă, cel care a condus timp de 16 ani Festivalul de la Avignon, fiind, potrivit lui Banu, “marele reformator” al acestui mare Festival din Hexagon. Abordând tema despre soarta festivalurilor din Europa, aceşti doi apreciaţi oameni de teatru au teoretizat pe ideea că un festival a fost ceva extrem de important la început. Dar această noţiune pare puţin astăzi banalizată. Fiecare oraş vrea să aibă festivalul său şi aşa s-a creat o inflaţie de festivaluri.

Spectacole în sală şi pe caldarâm
Duminică seara, a fost arhiplină Sala Casei de Cultură a Sindicatelor: în program, “Divina Comedie” de Dante Alighieri, o creaţie a companiei din Lituania “Meno Fortas Theatre”. Regia aparţine unui nume ce face parte din elita creatorilor europeni: Eimuntas Nekroşius.
Regizorul, despre care Arthur Miller spunea că este “un fel de geniu”, a creat o lume ce fascinează prin teatralitatea focalizată pe imaginea plină de poezie. Autorul spectacolului transformă călătoria lui Dante, prin Infern, Purgatoriu şi Paradis, într-o “căutare a frumoasei Beatrice, într-o redescoperire a iubirii”, explorând în adâncul sufletului uman. Actorul Rolandas Kazalaz îl creează în scenă pe Dante ca pe un personaj senzual, pasional, care nu acceptă să piardă. El aleargă după Beatrice în Infern, pentru că “iadul este oriunde fără ea”. Fenomenală ideea regizorului!
Succes mare la public a avut duminică seara şi spectacolul Naţionalului sibian “Platonov” de Cehov, regia Alexandru Dabija, prezentat pe scena proprie. Bravo actorilor din distribuţie: Nicu Mihoc, Serenela Mureşan, Cristina Flutur, Ofelia Popii, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Dan Glasu, Cristina Ragos, Cristian Stanca, Mihai Coman, Pali Vecsei, Rodica Mărgărit, Liviu Vlad şi alţii.
De remarcat şi spectacolul din week-end al Teatrului Wroclaw din Polonia, “O piesă despre mamă şi patrie”, realizat după Bozenei Keff de Jan Klata.

Dar pentru majoritatea sibienilor şi a turiştilor, aflaţi în Sibiu în număr foarte mare în perioadă festivalului, atracţia principală rămâne spectacolul de stradă. De dimineaţă până seara târziu, pe Pietonala Nicolae Bălcescu şi în Piaţa Mare artiştii acestui gen se întrec în măiestrie. Luni, au ieşit în stradă, atrăgând atenţia, francezii cu spectacolele “Cupidonii” şi Călăreţii”, italienii cu “Orchestra veselă La Racchia din Vejano”, spaniolii cu “Externet”, austriecii cu “Nebuni de legat” şi “Bunicuţele”. Duminică noaptea, germanii şi francezii au adus în Piaţa Mare “Păsări de foc”. Aşa e la Sibiu în aceste zile!

×
Subiecte în articol: festival de teatru Sibiu