x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul e la modă, în evenimentele de Crăciun

Teatrul e la modă, în evenimentele de Crăciun

de Diana Scarlat    |    20 Noi 2023   •   07:15
Teatrul e la modă, în evenimentele de Crăciun

Piesele de teatru au început să fie incluse din ce în ce mai des în programele evenimentelor create atât pentru copii, cât și pentru adulți. Crăciunul este una dintre sărbătorile pentru care se caută actori talentați și trupe de teatru, fie pentru a pune în scenă Nașterea Domnului, fie pentru a crea un moment special la apariția lui Moș Crăciun sau chiar pentru a juca o piesă de teatru care să dea o notă culturală unui eveniment mai amplu. Mai sunt și copii care iau cursuri de actorie și pot pune în scenă o piesă în toată puterea cuvântului, cu ocazia sărbătorilor, la care adulții sunt invitați ca spectatori.

Teatrul pentru copii, la evenimentele de Crăciun, a devenit un „trend” care se dezvoltă. La început a fost nevoia de a crea un moment plin de emoție, cu Moș Crăciun care împarte daruri. S-au adăugat renii, ca animatori pentru cei mici, apoi zâne și alte personaje de basm, care de la simpla comunicare cu micuții au ajuns să joace piese de teatru.

O altă variantă în care teatrul este adus la evenimentele de Crăciun este punerea în scenă a momentului Nașterii Domnului, astfel încât copiii să înțeleagă semnificația poveștii biblice. Decorațiunile au fost completate sau chiar înlocuite de actori care joacă o piesă de teatru cu subiect biblic, pe înțelesul celor mici, astfel încât creează o atmosferă specială.

Dar sunt puse în scenă, la astfel de evenimente, și alte basme sau povestiri, de la cele foarte cunoscute, precum „Scufița Roșie” sau „Albă ca Zăpada” până la creații ale unor autori români care au scris piese pentru copii.

Una dintre actrițele foarte implicate în teatrul dedicat celor mici este Gabriela Ioniță, actriță cu foarte multă experiență în interacțiunea cu publicul tânăr. „Am mai multe piese de teatru, inclusiv pentru perioada de Crăciun, dar și pentru alte evenimente. Am scris o piesă de teatru care include și magie, numită „Tropa-tropa, prin Europa”, o continuare a povestirii fraților Grimm, „Muzicanții din Bremen”. Am făcut, acum mai mulți ani, în colaborare cu Mitropolia, și teatru de umbre. Senzațional a fost, pentru că umbrele erau create de copii. Umbrele conferă un anumit mister, vorbesc, se mișcă pe un fond muzical. Nu prea se face teatru de umbre, pentru că e destul de dificil de realizat”, explică actrița.

 

Cei mici urcă pe scenă, în propriile reprezentații

Pentru că teatrul e la modă, vor și cei mici să devină actori. Gabriela Ioniță a înființat și școala de teatru „Corifeu”, suspendată în perioada pandemiei, dar care se va redeschide în curând. Pe lângă spectacolele de teatru, sunt în trend, în cadrul evenimentelor pentru copii și cursurile de teatru, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Unii copii care fac astfel de cursuri își pot crea și juca spectacolele la evenimentele de Crăciun, făcându-le ei o surpriză adulților.

„Îmi place să întruchipez personaje găsite în mine, pentru că sunt o paletă coloristică infinită, cu toate stările și trăirile existente dintotdeauna pe acest Pământ. Îmi place să predau ștafete, prin cursurile de actorie pe care le susțin. De ce o școală de teatru? Pentru că e nevoie să redevenim, să nu uităm de noi, să ne reamintim jocul. Pentru a da naștere unui personaj dintr-o piesă de teatru e nevoie de multe, pentru că acest personaj are nevoie de loc, timp, profil psihologic, îmbrăcăminte, culoare, trăiri, relaționare și toate astea se pun pe el încet, încet, până când îl găsim firesc, în planul tridimensional, publicul  neștiind prin câte a trecut. Și toate acestea se fac cu multă cultură generală generatoare de cuvinte”, mai spune actrița.

 

Proiecte pentru tinerii liceeni

Foarte solicitate sunt și piesele care îi ajută pe copii și pe tineri să pătrundă în atmosfera altor perioade istorice, pe care altfel nu reușesc să le înțeleagă. Gabriela Ioniță are și un proiect care include piese de teatru de o oră, concepute pentru punerea în scenă a principalelor lecturi din programa liceenilor, astfel încât să-i ajute la învățarea operelor, inclusiv făcându-i să înțeleagă psihologia personajelor. „Tinerii de astăzi, mai ales cei din marile orașe, nu au experiența necesară pentru a putea înțelege acțiunea acelor opere literare sau profilul psihologic al personajelor, dar văzând piesa de teatru vor putea înțelege, intrând în acea atmosferă pe care eu le-o redau”, explică actrița.

Unii dintre tinerii care au astfel de experiențe vor să urce pe scenă, la rândul lor, alegând, chiar și ca hobby, un curs de teatru. Unii dintre ei ar putea alege actoria și ca profesie, după primele experiențe pe scenă. Iar în această perioadă, tinerii care merg la cursurile de teatru au mari șanse să-și câștige primii bani, jucând piese la evenimentele pentru care se caută actori.

Arta de a crea talente

Gabriela Ioniță spune că teatrul dezvoltă foarte armonios copiii, contribuind la descoperirea mai multor talente pe care le au cei mici. A predat mulți ani cursuri de actorie pentru copii, colaborând cu Fundația Dan Voiculescu. „Am început această colaborare cu peste 15 ani în urmă, când am fost invitată să jurizez un concurs de talente ce viza copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Evenimentul avea să devină unul dintre cele mai cunoscute concursuri de acest tip, la care participau copiii talentați din orice domeniu artistic. Aici era și frumusețea: se întâlneau copii și tineri din toate domeniile artistice, veniți din toată țara. Am predat ani la rând cursuri de actorie și pictură pe apă. Am avut ocazia să particip la foarte multe evenimente organizate de fundație. Vara, în „Grădina Valorilor”, susțineam activități în cadrul Școlii de vară, apoi, când pandemia ne-a obligat să găsim repede soluții, ne-am repliat și ne-am extins activitatea online, prilej foarte bun de a lăsa posibilitatea copiilor de peste tot să participe la cursurile organizate de noi. Am predat scenaristică și dramaturgie TV, apoi vara, în cadrul taberelor, tradiții, obiceiuri și artă tradițională românească.

Actrița mai colaborează și cu Opera Comică pentru copii, unde în aceste zile susține mai multe ateliere de creație.

×