x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Rubedeniile – și critica socială a lui Móricz Zsigmond, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

Rubedeniile – și critica socială a lui Móricz Zsigmond, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Feb 2023   •   07:20
Rubedeniile – și critica socială a lui Móricz Zsigmond, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj!

În cadrul primei conferințe de presă a anului organizată de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, creatorii spectacolului Rubedeniile, după romanul scris de Móricz Zsigmond, s-au întâlnit cu presa. Producția regizată de László Bocsárdi va avea premiera duminică, 5 februarie, ora 19:00, pe scena mare a Teatrului în format studio.

La conferința de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a subliniat că Rubedeniile, cel mai puternic roman de critică socială al lui Móricz, publicat în urmă cu mai bine de 90 de ani, este relevant și astăzi. „Corupția, nepotismul, clasa conducătoare implicată în deturnarea de fonduri și scandaluri de corupție prezentate în roman pot deveni cu ușurință de actualitate; parcă trăim în continuarea directă a acestuia, și nu doar la noi în țară, ci în întreaga lume.”

În legătură cu actualitatea spectacolului, regizorul a adăugat că „pătrunderea în complexitatea poveștii ne poate ajuta să înțelegem mai bine vremurile în care trăim.” De asemenea, el a subliniat că a fost interesat în primul rând de tragedia protagonistului István Kopjáss, care este personajul cheie al poveștii și cu care recunoaște că se identifică: „Mă pot identifica cu el prin faptul că în el acționează o mulțime de forțe conflictuale: voința de a face ceva, dar și dorința de a avea o viață mai bună. Cum poți să realizezi ceva în viață și totuși să te poți privi în oglindă? Este o piesă extrem de importantă din punct de vedere moral și, evident, marea întrebare pentru mine a fost dacă este justă alegerea de a te ocupa de moralitate în zilele noastre și cât de interesat este publicul de acest lucru.”

Dramaturgul spectacolului, Ágnes Kali a declarat că regizorul a avut de la bun început „foarte clar în minte faptul că toată povestea se învârte în jurul personajului principal, Pista. În momentul în care am avut punctul de plecare, ne-a fost mai ușor să rescriem acest roman realist într-un timp și spațiu scenic în care atât personajele, cât și evenimentele apar în contextul poveștii lui Pista.”

Scenograful József Bartha a vorbit despre crearea spațiului pentru această producție ținând cont de intriga complexă a poveștii, cu multiple linii dramatice și scene care se desfășoară în mai multe spații. „Avem o perdea de franjuri și un covor, iar în acest spațiu sunt diverse piese de mobilier complet transparente, care se rostogolesc dinamic în așa fel încât putem vedea doar scheletul mobilierului. Din punctul meu de vedere, acestea pun și mai mult în valoare prezența actorilor, a corpului.”

Textul adaptat și spațiul minimalist definit de viziunea regizorului au necesitat și un stil de joc stilizat, actorii fiind ajutați de coregrafa Noémi Bezsán: „cu mișcarea scenică și cu părțile coregrafice am încercat să amplific jocul actoricesc în viziunea inventată de Laci, care tindea spre grotesc. Coregrafia are rolul de a ridica personajele din planul realist al poveștii, fără să le facă să fie niște inserții de dans detașate de structura spectacolului, ci să devină o parte organică a personajelor.”

Rolul principal al spectacolului Rubedeniile este interpretat de Gábor Viola, distribuţia fiind întregită de actorii Emőke Kató, Enikő Györgyjakab, Miklós Bács, Áron Dimény, Loránd Farkas, Attila Orbán, József Bíró, Éva Imre, Csilla Varga, Gizella Kicsid, Tamás Kiss, Zsolt Gedő, Gergő Bíró, Hunor Fazakas, Gergő Filep și Botond Tulogdi.

La realizarea spectacolului au contribuit: Ágnes Kali (dramaturgia), József Bartha (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Noémi Bezsán (coregrafia) și Tamás Bányai (consultant lumini).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×