x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tinerii barbari, în turneu la Teatrul Național din Budapesta!

Tinerii barbari, în turneu la Teatrul Național din Budapesta!

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Noi 2023   •   16:00
Tinerii barbari, în turneu la Teatrul Național din Budapesta!

Spectacolul Tinerii barbari, pus în scenă de Attila Vidnyánszky jr., va avea patru reprezentații la Teatrul Național din Budapesta. Producția inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály, se va juca în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, la Sala Gobbi Hilda a Teatrului Național. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și a Teatrului Cetate din Gyula, (Ungaria).

Nu este pentru prima dată când spectacolul este invitat la Budapesta, fiind prezentat în cadrul celei de-a zecea ediții a Olimpiadei Teatrelor și la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre (MITEM).

„Bărbatul fragil ca un fulg, mergând mereu împotriva valului (fie că personajul ei se află în Budapesta, New York sau în satele Ungariei, Slovaciei, României, Bulgariei de azi, Éva Imre se izbește de oameni mereu în mișcare, dând senzația iminentă de prăbușire, de descompunere, de dezagregare). [...] De altfel, exprimarea pe bază de gest și cea pe bază de dans a Évei Imre merită un text separat, povestea întregului spectacol poate fi citită doar urmărind torsul, brațele și picioarele actriței, felul în care trupul ei relaționează cu ceilalți și cu ea însăși prin medierea muzicii, a acordurilor tradiționale, interpretate de cei 5 Tokos, a celor simfonice ori a celor ultra-moderne, redate din înregistrări, a fragmentelor de șlagăre interpretate live, a cappella, de Lóránd Váta. Éva e Béla și Béla e muzica.” – scria Mihai Brezeanu.

Producția Tinerii barbari a fost distinsă cu numeroase premii și nominalizări; Éva Imre a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Breasla Criticilor de Teatru din Ungaria și premiul „Őze Lajos” acordat de Consiliul artistic al Teatrului Cetate din Gyula. De asemenea, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a nominalizat-o la categoria Cea mai bună actriță în rol principal.

Din distribuția spectacolului Tinerii barbari fac parte actorii: Csilla Albert, Balázs Bodolai, Loránd Farkas, Zsolt Gedő, Éva Imre, Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Lóránd Váta, precum și patru tineri dansatori: Katalin-Bíborka András, Ágnes Lakatos, Nimród-Károly Kacsó, Hunor Vincze-Pistuka.

La realizarea producției își dau concursul: Csaba Csíki (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Dávid Mester (muzica), István Berecz (coregrafia), Emőke Veres (asistent de regie).

Spectacolul este acompaniat de către ansamblul TOKOS: Csongor Attila Tókos, Albert Vajas, Gyula Bálint Szép, Kristóf Szakács, Zsombor Bálint.

Publicul clujean poate vedea spectacolul în datele de 4 și 18 decembrie, ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×