x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Tudor Chirilă, în “Coada” lui Horovitz

Tudor Chirilă, în “Coada” lui Horovitz

de Maria Sârbu    |    05 Iun 2014   •   18:06
Tudor Chirilă, în “Coada” lui Horovitz
Sursa foto: Adi Bulboacă

O piesă scrisă cu aproape 50 de ani în urmă, “Coada” (în original “Line”), de cunoscutul dramaturg american Israel Horovitz, a văzut de curând lumina rampei în România, fiind jucată la Teatrul Bulandra - Sala Toma Caragiu, Studio Space. Regizoarea spectacolului Iarina Demian ne-a spus că este o premieră naţională.

Piesa “Line”, montată pentru prima dată în anul apariţei ei, 1967, pe scena La MaMa din New York (în spectacol jucând şi autorul, care este nu numai dramaturg, ci şi actor şi regizor), a cunoscut succesul în multe ţări, în special în Franţa, la Paris, unde a fost reprezentată ani la rând. Poate şi pentru faptul că marele Eugène Ionesco, în prefaţa unui volum cu piese de Horovitz, scria că “Line” (“Coada”, text  tradus în română de Mihnea Columbeanu) este o piesă “unică” şi că “nu are acţiune, nu se întâmplă nimic, şi totuşi se întâmplă TOTUL…”.

“Nimic şi Totul, este UNICĂ”, spunea Ionesco. O mai bună recomandare a unui text ce ţine de teatrul absurd din partea “protagonistului” acestui gen de teatru nici că se putea!

Iarina Demian, care susţine că Israel Horovitz este un nume mai puţin cunoscut şi jucat în România, a spus pentru Jurnalul Naţional că tocmai Prefaţa semnată de Ionesco la volumul lui Horovitz a atras-o şi a determinat-o să aleagă piesa pentru a o monta. Potrivit regizoarei, Prefaţa “este o carte de vizită excepţională care i-a deschis autorului drumul spre glorie!”.

“Piesa are un mesaj universal care nu mai are nevoie de recomandări si explicaţii... Întâlnirea cu Horovitz m-a facut fericită!”, afirmă Iarina Demian. Ea a adăugat că cinci oameni stau la o coadă, la care nu se dă nimic, şi se bat pentru locul întâi, ceea ce “asta explică totul”.

Distribuţia îi include pe Tudor Chirilă, Radu Gheorghe, Ion Grosu, Mariana Dănescu/Irina Ungureanu şi Nicodim Ungureanu/Cristi Creţu. Din echipă fac parte, de asemenea, Dana Istrate (scenografia) şi Andreea Novac (coregrafia).

De remarcat faptul că actorul Tudor Chirilă revine, după o pauză, pe scenă. Asta înseamnă că actoria este ceva esenţial pentru el. Iarina Demian ne-a spus că Tudor “este îndrăgostit iremediabil de teatru”, că e “prima lui pasiune şi nu a trădat-o niciodată, doar că a jucat ceva mai puţin în ultima vreme şi a cântat mai mult”.

La întrebarea noastră, dacă este uşor sau greu, ca mamă, să lucreze spectacole  împreună cu Tudor Chirilă, Iarina Demian a răspuns: “M-am obişnuit să lucrez cu Tudor. Cred că în fiecare distribuiţie este nevoie de un asemenea “nebun”, care să încerce tot timpul sa-şi depăşească limitele în tot ce face. Când repetăm împreună, se întâmplă lucruri frumoase. Până la urmă suntem ca doi trapezişti, cum spunea atât de sugestiv Pacino, despre cei din aceeaşi familie, care fac teatru împreună: se ţin strâns unii de alţii şi nu cad niciodată”.

Pe lângă rolul pe care îl are în spectacol, Tudor Chirilă semnează ilustraţia muzicală. Aşa cum spune mama sa, chiar şi în spectacolele ei, în care el nu joacă, Tudor alege muzica. “Cred că atunci când îi cer ceva înţelege din prima clipă. Căutarea este frumoasă şi ea. În piesa «Coada» se cântă muzica lui Mozart, dar şi muzică italiană din anii ‘60”, a mai spus Iarina Demian.

Spectacolul “Coada” poate fi văzut joi, 5 iunie, şi vineri, 6 iunie, de la ora 20:00, la Teatrul Bulandra (Grădina Icoanei).

×
Subiecte în articol: tudor chirila