x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Prieteni

de Anca Alexe    |    15 Iun 2009   •   00:00
Prieteni

După 55 de ani, dirijorul şi compozitorul Aurel Manolache a păstrat o legătură de suflet cu Alexandru Jula.

Relaţia dintre Aurel Manolache şi Alexandru Jula a rămas neschimbată. "În urmă cu 55 de ani l-am lansat. Mi-a rămas de atunci un bun prieten şi ne leagă începuturile carierei noastre artistice. Îmi aduc aminte că în 1954 venise la sora lui la Galaţi şi a văzut că se caută artişti, a citit într-un ziar, probabil.

A încercat! Timp de o săptămână a venit în fiecare zi, mă bătea la cap că vrea să fie artist. L-am ascultat într-un final şi am rămas surprins atât de glasul lui, cât şi de modul de interpretare. De atunci până la pensie a rămas la noi, solist la Teatrul de Estradă din Galaţi, azi «Nae Leonard»."

VEŞNIC TÂNĂR
Calităţile sale i-au deschis calea către succes şi l-au clasat printre cei mai îndrăgiţi artişti. Înzestrat cu un glas aparte, Alexandru Jula a dat dovadă de longevitate în viaţa artistică. "Ştiu că el venise din Ardeal. Fusese înainte la Ansamblul Armatei din Cluj. Primul cântec pe care l-a prezentat în audiţie a fost un cântec popular. Tot pe la începutul carierei, Alexandru Jula a făcut şi un duet cu regretatul meu frate, Gelu Manolache.

Dar nu a fost numai solist. El a interpretat şi diverse alte roluri. Chiar într-o comedie muzicală, ştiu că a deţinut rolul principal. Are o voce deosebită, e un interpret extraordinar şi un om asemenea. Ştie să transmită publicului mesajul pe care îşi doreşte să-l transmită. Este un exemplu de artist care are grijă de absolut tot. În lumea aceasta muzicală va rămâne veşnic tânăr."

MESAJ
Colaborarea dintre cei doi s-a menţinut chiar şi după plecarea celebrului compozitor. "Da, eu am plecat din Galaţi, însă am ţinut legătura la fel. Mi-a cântat o serie de cântece înregistrate la Radio, la Televiziune. L-am invitat şi la Teatrul «Fantasio». Suntem şi acum foarte ataşaţi sufleteşte...

Îi doresc mulţi ani şi sănătate, să mai scoată albume. Rar se mai întâlneşte ca un artist de vârsta lui să mai lanseze albume şi cântece noi."

 

Generozitatea ardeleanului
În urmă cu câţiva ani, Vasile Arhire, director TVR Iaşi, trebuia să realizeze o emisiune magazin. Avea nevoie de un artist din regiunea Moldovei. Din adolescenţă îi rămăsese în memorie duetul Alexandru Jula - Ionel Miron. A aflat însă cu tristeţe că Ionel Miron nu mai era printre noi: "Întâlnirea cu Alexandru Jula a fost extrem de agreabilă. Un om care emana o energie pozitivă molipsitoare pentru toţi cei din jur. Modest, sincer, pasionat de ceea ce face. A fost o emisiune, au venit şi altele, dar dincolo de ele a rămas o legătură de suflet bazată pe generozitatea ardeleanului «ancorat» la Dunăre de ani buni".

 

O voce tipică... pentru piesele romantice
Un om şi un artist cu o energie debordantă. Cu siguranţă, aceasta provine din marea pasiune şi dragoste cu care face totul. Căldura sa este completată de sinceritatea cu care abordează orice problemă, chiar şi pe cele spinoase. Acesta este Alexandru Jula. "Ştie să creeze o atmosferă unică, destinsă, prin glume şi prin modul de abordare", este de părere Vasile Arhire. "Despre vocea sa? Şi-au spus cuvântul, în timp, specialiştii şi publicul. O spun şi eu, ca ascultător. Este extraordinară, tipică unui interpret de piese romantice. Îmi amintesc o întâmplare dintr-o emisiune pe care o realizam de la Iaşi pe TVR Internaţional. Invitat era Alexandru Jula.

La un moment dat, primim un telefon din Canada de la un telespectator, care ne spune: «Televizorul meu este deschis permanent pe TVR Internaţional. Eu am ieşit câteva minute în grădină şi de acolo am auzit cântecul interpretat de Alexandru Jula. Am venit repede în casă, am văzut despre ce este vorba şi am sunat să-l salut în direct, pentru că sunt un mare admirator al său şi n-am avut niciodată posibilitatea să ne cunoaştem»."

 

Reportaj unic
La împlinirea vârstei de 70 de ani, echipa TVR Iaşi a dorit să-i facă o surpriză maestrului Jula. L-au invitat din nou în studio: "Am pus în mişcare un întreg angrenaj de reporteri care să contureze viaţa şi cariera maestrului", îşi aminteşte Vasile Arhire. "Familie, prieteni, lumea muzicală. Efectul a fost maxim. Când şi-a văzutfiul şi nepoţii adresându-i-se de pe ecran, Alexandru Jula n-a mai rezistat emoţiei, cât este el de bărbat puternic, şi a dat frâu liber câtorva lacrimi..."
 Roxana Vintilă

×
Subiecte în articol: jula