x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Un copil mare

17 Sep 2007   •   00:00

Pentru Aurelian Andreescu, Stela Dumitriu n-a fost soacra tipică, pisăloagă sau afurisită.

Pentru Aurelian Andreescu, Stela Dumitriu n-a fost soacra tipică, pisăloagă sau afurisită.

 Mama celei de-a doua soţii a artistului şi-a iubit ginerele in timpul celor 14 ani ai căsniciei dintre Mariella şi Aurelian, dar şi după ce căntăreţul a plecat dintre cei vii. Stela Dumitriu şi-a lăsat fiica şi nepotul in Canada, iar la intoarcerea in ţară, nemaiputănd suporta agitaţia Bucureştiului, a ales să locuiască in Craiova. Pe Aurelian şi-l aduce aminte in culori calde, chiar dacă au trecut 21 de ani de la moartea sa. "Chiar săptămăna trecută am fost la Bucureşti, la mormăntul său", spune doamna Stela cănd aude motivul pentru care am căutat-o.Â

In micuţul apartament din cartierul Brazda lui Novac, bătrăna trăieşte printre sute de poze cu Aurelian, "dar nu cele mai frumoase, pentru că pe acelea le-a luat copilul, in Canada". Stela Dumitriu spune că a fost mereu apropiată de Aurelian: "Diferenţa de vărstă intre el şi fiica mea era de 11 ani, iar intre mine şi el, tot de 11 ani. Astfel am putut să rămănem apropiaţi toţi trei".

Â

SFATUL PATRIARHULUI. Fosta soacră a artistului şi-a luat răgaz de căteva zile, pentru a-şi aduce aminte căt mai multe poveşti din perioada 1972-1986, cănd Aurelian şi Mariella au fost căsătoriţi. "Prima «ieşire in public» a lui Aurelian a fost cănd profesorul de muzică a selectat un grup de elevi care să meargă la Patriarhie şi să il colinde pe Prea Fericitul patriarh Iustinian Marina, care a remarcat vocea lui Aurelian şi i-a spus că ar putea face o carieră in muzică", povesteşte Stela Dumitriu. Oricum, tănărul Andreescu nu s-a grăbit să urmeze studiile Conservatorului, preferănd Arhitectura. "In acest timp s-a pregătit insă cu multă seriozitate pentru muzică. Chiar dacă asta insemna să cănte pentru prieteni, acompaniindu-se cu chitara. Oricum, a fost repede remarcat şi, in 1963, a debutat la televiziune ca solist, cu piesa «In tot ce e frumos pe lume». După scurtă vreme a fost angajat la Teatrul Constantin Tăna-se", ne zice Stela Dumitriu.

Â

DESENE ANIMATE. "Omul Aurelian Andreescu a fost bun şi iubitor ca soţ şi ca părinte. Ii plăcea casa, ii plăceau lucrurile frumoase şi de calitate. El insuşi se imbrăca cu un gust desăvărşit, drept pentru care i se şi spune «arbitrul eleganţei». Pe scenă ii plăcea să poarte smoching. Ii plăceau animalele, ii plăcea să joace tenis şi, mai ales, ii plăceau drumeţiile. Iubea muntele: de căte ori avea prilejul, işi lua rucsacul şi urca", işi aduce aminte doamna Stela, care nu pare să aibă decăt cuvinte de laudă pentru fostul ei ginere: "Prietenia era pentru el un sentiment valoros şi nobil. Nu şi-a trădat niciodată prietenii, deşi era foarte direct şi spunea fără rezerve ce avea de spus. Uneori era ca un copil mare. Se uita la desene animate şi se amuza copios. Era credincios, mergea ades cu fiul său la biserică. Colegii il iubeau, pentru că avea o fire plăcută şi mult simţ al umorului".

Colegul şi finul de cununie George Enache a fost şi el victima farselor lui Aurelian. George ţinea in cabină o carte din care citea cănd avea timp. In lipsa lui George, Aurelian dădea mereu semnul de carte inapoi, pănă cănd George a spus că el a mai citit cartea cu pricina şi a aruncat-o!

Â

DAMF DE USTUROI PE SCENĂ

Aurelian era mereu pus pe şotii şi devenise celebru pentru farsele pe care le făcea. "La un moment dat trebuia să cănte in duet cu Anda Călugăreanu, el ţinănd-o de umeri, aproape. Şi, inainte de a intra pe scenă, a mestecat un căţel de usturoi. Biata Anda incerca să se depărteze de el, că nu mai suporta mirosul, dar el o ţinea străns. Imaginaţi-vă ce-or fi auzit urechile lui după spectacol! La Moscova, fiind cu Horia Moculescu şi cu soţia acestuia, Ana Maria, şi cu incă o căntăreaţă, juca intr-o piesă in care, la final, trebuiau să cănte in perechi. Aurelian cănta cu Ana Maria, pe care a gădilat-o tot timpul, incăt sărmana mai că ţopăia pe scenă şi, in loc să cănte, făcea vocalize. Lumea se prăpădea de răs, oricum. Probabil că spectatorii credeau că aşa e scenariul!", povesteşte Stela Dumitriu.

Â

UN REPERTORIU IN UITARE

Stela Dumitriu e supărată că, dintre sutele de piese interpretate de Aurelian Andreescu, numai căteva sunt promovate. "Ale sau Aurică - după cum ii spuneau intimii - era apreciat atăt de public, căt şi de specialişti. Vocea lui caldă, cu inflexiuni baritonale era bine timbrată şi foarte bine gradată. Compozitorii şi maeştrii de sunet il adulau pentru uşurinţa cu care inregistra melodiile, fără să fie nevoie de reluări. Repertoriul era vast: pop, jazz, swing, New Orleans jazz şi negro-spirituals. Din păcate, din sutele de inregistrări, numai căteva sunt promovate."

×