x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Bob Dylan Compozitor de geniu

Compozitor de geniu

de Alex Revenco    |    29 Mai 2010   •   00:00
Compozitor de geniu

În jur de 1.300 de artişti au realizat peste 2.500 de coveruri, reinterpretând compoziţii semnate Bob Dylan.

Daily Telegraph a întocmit un clasament şi a hotărât că Jimi Hendrix - "All Along the Watchtower" este cel mai bun cover din toate timpurile. Alte preluări remarcabile au realizat The Ramones - "My Back Pages", Rage Against The Machine - "Maggie's Farm", Norah Jones - "I'll Be Your Baby Tonight", Pearl Jam - "Masters of War", The White Stripes - "One More Cup", Guns N'Roses - "Knockin' On Heaven's Door", Rolling Stones - "Like A Rolling Stone".

De-a lungul anilor, Dylan a colaborat cu o mulţime de muzicieni, de la Joan Baez, Emmylou Harris, George Harrison sau Johnny Cash la Keith Richards şi Ron Wood. A făcut parte din proiectul The Travelling Wilburys, supergrup din care mai făceau parte George Harrison, Tom Petty, Jeff Lynne, Roy Orbison.

RELAŢIE SPECIALĂ
Încă de la sfârşitul anilor '60, între Rolling Stones şi Bob Dylan s-a stabilit o relaţie aparte, când au refuzat participarea la Festivalul Woodstock, intrat în istorie. În 1972, când Jagger şi-a serbat ziua de naştere la New York, Bob Dylan a fost în centrul atenţiei (foto). În 1985, Stones erau în SUA, iar Bob Dylan avea nevoie de doi chitarişti pentru a cânta la Live Aid: au venit Keith Richards şi Ronnie Wood.

În 1995, Mick Jagger alege piesa "Like A Rolling Stone" (cu un videoclip de excepţie) pentru albumul "Stripped", declarând că Bob Dylan este unul dintre cei mai mari muzicieni din istorie. Dylan nu "rămâne dator" şi spune într-un interviu: "Rolling Stones este, cu adevărat, cea mai mare trupă de rock'n'roll din lume şi întotdeauna va fi. Este şi ultima. Tot ce a apărut după ei, metal, rap, punk... au rădăcini ce duc la Stones".

Mai mult, în aprilie 1998, are două apariţii-surpriză în concertele Rolling Stones de la Buenos Aires şi Rio de Janeiro, cântând cu Jagger & Co "Like A Rolling Stone".


×
Subiecte în articol: bob dylan