x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Bob Dylan Never Ending Tour vine la Bucureşti

Never Ending Tour vine la Bucureşti

de Alex Revenco    |    29 Mai 2010   •   00:00
Never Ending Tour vine la Bucureşti

Din 1988 şi până în prezent, concertele lui sunt incluse în "Turneul fără de sfârşit". Chiar dacă anul acesta împlineşte 69 de ani, Bob Dylan şi formaţia sa continuă să susţină anual circa 100 de spectacole în întreaga lume.

Potrivit lui Olof Bjorner, administratorul site-ului "Bob Dylan - Still On The Road", concertul cu numărul 2.000 din cadrul "Never Ending Tour" a fost cel din Dayton, Ohio, la 16 octombrie 2007.

În ultimii 20 de ani, formaţia lui Bob Dylan a suferit unele modificări de personal, dar în ultima vreme s-a stabilizat la următoarea formulă: Bob Dylan - solist vocal, chitară electrică, orgă, muzicuţă, Stu Kimball - chitară electrică şi acustică, Donnie Herron - mandolină, banjo, vioară, violă, Charlie Sexton - chitară solo, dobro (Gibson acustic cu rezonator metalic), Tony Garnier - bass, George Receli - tobe.

În cadrul unui interviu acordat revistei Rolling Stone, Dylan vorbea despre actuala sa trupă: "Aceasta este cea mai bună formaţie din care am făcut parte, pe care am avut-o vreodată, cu toţi componenţii săi. Când cânţi cu nişte tipi de 100 de ori pe an, ştii ce poţi face şi ceea ce nu poţi, la ce se pricep ei. E nevoie de mult timp să găseşti un grup alcătuit din muzicieni unul şi unul.

Multe trupe se aseamănă cu găştile, chiar dacă e vorba despre o trupă metal sau pop-rock, te confrunţi cu aceeaşi mentalitate. Dar, pentru cei obişnuiţi să trăiască în trecut, găştile erau sinonime cu bandele de mafioţi. Iar gaşca nu e tocmai o destinaţie plăcută.
În formaţia mea, am acum nişte tipi capabili să interpreteze orice, care mă pot surprinde chiar şi pe mine".

LISTA PIESELOR
La începutul anilor 2000, Dylan a renunţat (câţiva ani) la chitară şi a cântat doar la orgă, ceea ce a condus la tot felul de zvonuri. În ultima vreme, tot instrumentele cu clape sunt preferate, dar, ocazional, cântă o piesă-două la chitară sau la muzicuţă. Spre deosebire de alţi artişti, care cântă în concerte aproape aceleaşi piese (sau chiar au setliste identice), la Bob Dylan nu poţi ştii ce va cânta, totul ţine de starea de moment a artistului.

Orientativ, iată lista pieselor interpretate la ultimul concert din turneul susţinut în Orientul Îndepărtat (11-31 martie 2010): "Rainy Day Women # 12 & 35"; "Lay, Lady, Lay"; "I'll Be Your Baby Tonight"; "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again"; "The Levee's Gonna Break"; "Just Like A Woman"; "Honest With Me"; "Sugar Baby"; "High Water"; "Desolation Row"; "Highway 61 Revisited"; "Shelter From The Storm"; "Thunder On The Mountain"; "Ballad Of A Thin Man"; "Like A Rolling Stone"; "Jolene"; "All Along The Watchtower"; "Blowin' In The Wind".

HOP FARM FESTIVAL
După 15 concerte susţinute în Japonia şi în Coreea de Sud, etapa europeană a turneului "Never Ending Tour" din 2010 începe poimâine, în Grecia, după care urmează concertul din România şi din alte ţări din Est, precum Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Slovacia, Cehia. Apoi Bob Dylan va cânta în Vestul continentului, Austria, Italia, Franţa, Spania, Anglia, ultimul show fiind programat în Irlanda. Multe dintre destinaţiile europene sunt festivaluri, organizatorii "bătându-se" între ei pentru a-l avea pe Marele Bob pe afiş, aşa cum s-a întâmplat şi la Hop Farm Festival din Marea Britanie, eveniment dedicat în acest an iubitorilor de blues, folk şi country. Pagina oficială a Festivalului Hop Farm Festival, organizat în comitatul Kent, l-a anunţat pe Bob Dylan drept headliner al ediţiei din acest an, eveniment ce va avea loc în perioada 2-3 iulie.

Ajuns la cea de-a treia ediţie, Hop Farm Festival s-a bucurat anul trecut de participarea unor nume celebre precum The Fratellis, Florence and the Machine, Noah and the Whale, Paul Weller sau Editors.

PETE DOHERTY
Vara aceasta, Bob Dylan va urca pe scena festivalului în cea de a doua seară, la 3 iulie, la ediţia din acest an urmând a participa - alături de Bob Dylan - o serie de artişti ca Mumford and Sons, Laura Marling, Seasick Steve, precum şi celebrul Pete Doherty, liderul trupelor The Libertines şi Babyshambles. Vince Power, fondatorul Hop Farm Festival, s-a declarat încântat de performanţa de a-l avea pe legendarul artist inclus pe afişul festivalului în 2010: "Am sperat ca ediţia din acest an să fie cea mai spectaculoasă şi ne-am străduit din răsputeri să îl aducem pe Bob Dylan.

Având un artist de o asemenea anvergură care va urca pe scenă, succesul festivalului este garantat din punctul meu de vedere, iar publicul care va veni să urmărească o adevărată legendă a muzicii şi un virtuos al chitarei clasice va rămâne cu amintiri de neuitat!".

BILETE PENTRU STUDENŢI
La concertul Bob Dylan de la Bucureşti, Emagic a anunţat un preţ special pentru studenţi. Astfel, doar astăzi (27 mai), în intervalul 16:00-21:00, studenţii pot achiziţiona bilete de 85 de lei de la casele de bilete de la intrarea în Zone Arena, Barbu Văcărescu nr. 164. Biletele sunt adresate exclusiv studenţilor şi pot fi achiziţionate în număr limitat (maximum patru bilete de persoană) pe baza carnetului sau a legitimaţiei ce atestă înscrierea în sistemul universitar.


Concert la Zone Arena
Bob Dylan vine pentru prima dată la noi în ţară şi va cânta în cadrul Emagic Classics. Prezentat de Raiffeisen Bank şi organizat de Emagic, spectacolul are loc marţi, 2 iunie, la Zone Arena, situată în Floreasca. Noua locaţie se întinde pe trei hectare şi beneficiază de una dintre cele mai mari scene din România, precum şi de o structură modulară ce permite schimbarea configuraţiei tribunei în funcţie de numărul de spectatori.

"Bob Dylan este un nume legendar al muzicii internaţionale şi ne bucură faptul că în sfârşit concertează şi în România, mai ales că piesele sale au cucerit mai multe generaţii de public din anii '60 până în prezent. Acest lucru s-a observat şi în vânzările de bilete, cele VIP fiind aproape sold-out", a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic. "Ne bucurăm să susţinem în România prezenţa unei figuri marcante a muzicii pop şi rock precum Bob Dylan. Şi pentru că am dorit să trăim această experienţă unică alături de clienţii noştri, am oferit acestora posibilitatea de a câştiga invitaţii la concert pentru ei şi cei dragi lor. Avem încredere că acest eveniment va fi o experienţă de neuitat pentru toţi fanii Bob Dylan care îl aşteaptă de mulţi ani în România", a declarat Doris Dezzani, director Marketing Raiffeisen Bank.

×
Subiecte în articol: bob dylan