x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Chitarist talentat

Chitarist talentat

17 Dec 2007   •   00:00

In 2005, la şase luni de la moartea lui Teo Peter, trupa Compact a rămas şi fără chitaristul Emil Laghia.

In 2005, la şase luni de la moartea lui Teo Peter, trupa Compact a rămas şi fără chitaristul Emil Laghia.

Nu avea decăt 36 de ani cănd a fost găsit mort intr-un apartament din Tulcea. Cănta in Compact din 1991. Paul Ciuci şi-l aminteşte pe Emil drept "un om foarte simţit şi modest. Nemeritat de modest pentru chitaristul extrem de bun care era". Laghia căntase cu "Roşu şi Negru", a căntat şi in Franţa o perioadă. "După ce eu m-am intors din America şi după turneul meu in Olanda cu "Sfinx Experience", ne-am găndit să refacem "Compact" in vechea formulă. Emil se găndea că n-o să mai aibă loc in trupă. Dar in ’96, cănd m-am intors şi cănd am pus din nou trupa la cale, eu, cu Teo, cu Leluţ Vasilescu şi cu Cnejevici, am hotărăt să-l păstrăm pe Emil, pentru că era un chitarist bun. După aia au urmat nouă ani in care am stat alături şi ne-am inţeles foarte bine, in primul rănd ca firi. Plus cu minus - eu sunt un tip mai coleric, iar el era mai liniştit. Era excelent, ne completam perfect. Am renunţat la multe părţi de-ale mele de chitară ca să le facă el. Emil făcea părţile solo şi m-am bucurat foarte mult că a respectat amprenta mea, dar punea şi de la el şi era extraordinar de fain", ne-a mai mărturist Paul Ciuci.

TIMID. Adrian Tinca işi aminteşte cum a aflat vestea morţii lui Emil Laghia: "Eram la Bacău in 2005, prin iunie-iulie, urma să căntăm şi să ne intălnim toţi, şi seara ne-a anunţat Paul că a primit un telefon de la poliţie şi că Emil nu mai este. A doua zi am căntat, cu toate că lovitura a fost aproape insuportabilă. Experienţa lui Paul ne-a dat incredere. Ne-a spus: «Dacă astă seară nu mai urcăm pe scenă, nu vom mai urca niciodată»." Nana, soţia lui Vlady Cnejevici, ne-a povestit că l-a intălnit pe Emil la Teo Peter, pe care cei doi soţi il vizitau des, fiind vecini de bloc. "Emil Laghia locuia la Tulcea, dar cănd venea la Bucureşti mergea la Teo. Ne intălneam de fiecare dată. Pe Emil l-a adus Adi Ordean in Compact. S-a adaptat foarte repede, deşi era o persoană timidă. A fost un băiat extrem de talentat". Şi Dan Stesco are numai cuvinte bune despre Emil: "Era un om super. Noi doi eram mai apropiaţi ca vărstă, stăteam cu el in cameră cănd mergeam in turnee. Şi acum, uneori, il aud in spatele meu, cum răde."

"Emil era serios, cuminte şi simţit. Căteodată dormea la mine, şi, deşi ii era foarte foame, ii era ruşine să ceară. Era extraordinar de echilibrat la căntat."

Aurel "Leluţ" Vasilescu

×
Subiecte în articol: emil compact 17 decembrie 2007