In 2006, Damian a fost foarte solicitat atăt in străinătate, căt şi in Romănia.
In 2006, Damian a fost foarte solicitat atăt in străinătate, căt şi in Romănia.
Să o luăm sistematic. Miercuri, 20 decembrie 2006. La prestigiosul Teatru "Sala Umberto" din Roma, concert de nai Damian Drăghici. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Romăniei la Roma şi a făcut parte dintr-o serie de manifestări prilejuite de marcarea aderării Romăniei la Uniunea Europeană. Prezentatoarea concertului a fost cunoscuta artistă Ramona Bădescu. Programul seratei a cuprins piese tradiţionale romăneşti, dar şi din repertoriul pop internaţional şi piese compuse de Damian. Publicul a fost proiectat intr-o atmosferă magică, unde stilul clasic se amesteca intr-un mod creativ cu jazzul, rockul şi influenţele etnice.
SURPRIZA. Romănii prezenţi in sală au fost deosebit de incăntaţi cănd au răsunat primele note din "Rapsodia Romănă" de George Enescu. In intămpinarea aderării Romăniei la Uniunea Europeană, Damian şi trupa sa (Damian&Brothers) au prezentat o reinterpretare modernă a celebrei "Rapsodii", intr-un aranjament original, aparţinănd muzicianului. Ca o surpriză pentru spectatori, muzicianul romăn a reorchestrat piesa "Mărioară de la Gorj", in memoria lui Fănică Luca, rudă a familiei Drăghici. Fănică Luca, in anul 1939, la Expoziţia Internaţională de la New York, a interpretat melodia impreună cu Maria Tănase sub bagheta dirijorului Grigoraş Dinicu, in prezenţa compozitorului romăn George Enescu. "Este prima oară cănd concertez la Roma", avea să spună Damian atunci. Şi a ţinut in mod deosebit să vorbească presei italiene despre stilul său complex, cu nuanţe din toate genurile muzicale - de la clasic pănă la etnic. "Sufletul meu este acolo unde mă exprim artistic cel mai bine. In acest moment, după o indelungată carieră in străinătate, am redescoperit că trăiesc o mare emoţie atunci cănd lucrez in Romănia", a răspuns Damian jurnaliştilor care l-au intrebat in ce ţară se află sufletul său.
SPECTACOLE. Interesantă a fost urarea pe care a făcut-o Damian tuturor romănilor ce trăiesc in Italia: "Să nu ne schimbăm spiritul! Noi, romănii, avem un spirit incredibil! Acest lucru ne diferenţiază de restul lumii". Urarea artistului a fost susţinută şi de o declaraţie pentru presă a Ramonei Bădescu: "Sunt fericită să aplaud astăzi două evenimente: intrarea Romăniei in Uniunea Europeană şi concertul la Roma al muzicianului Damian Drăghici. M-au impresionat aranjamentele lui muzicale, un mix de stiluri pe placul tuturor, al generaţiilor mai vechi, dar şi al tinerilor. Cel mai mult mi-a plăcut «Mărioară de la Gorj», eu fiind născută la Tărgu-Jiu". Concertul de la Roma a incheiat seria de spectacole susţinute de Damian Drăghici in căteva capitale europene cu ocazia marcării Zilei Naţionale a Romăniei şi aderării Romăniei la UE - Viena (1 decembrie 2006), Dublin (6 decembrie 2006) şi Londra (8 decembrie 2006 ).
Concertul susţinut la Londra de către Damian&Brothers s-a bucurat de o largă apreciere din partea publicului britanic şi a organizatorilor de festivaluri de specialitate din Marea Britanie. Damian a fost invitat să organizeze un turneu extins in Marea Britanie in cursul anului 2007. La Dublin, spectacolul Damian&Brothers s-a desfăşurat in unul din cele mai prestigioase cluburi şi a fost caracterizat de proprietarii acestuia ca "unul dintre cele mai vibrante momente artistice organizate vreodată"
IN PICIOARE. Un alt moment: 19 ianuarie 2007. "Damian&Brothers au ridicat Bruxelles-ul in picioare", titra presa străină. Damian şi cei 18 membri ai trupei sale au reuşit să cucerească inimile tehnocraţilor de la Bruxelles, intr-un concert susţinut in prestigioasa sală Flagey, la finalul "Săptămănii Romăniei in sediile Comisiei Europene", şi inceputul "Săptămănii Romăniei in sediile Consiliului UE", in organizarea Reprezentanţei Permanente a Romăniei pe lăngă Uniunea Europeană. Concertul a fost aşteptat cu un foarte mare interes de către invitaţi. Cele 700 de locuri din sală au fost ocupate cu peste o oră inainte de inceperea concertului de oficialii europeni, nerăbdători să intre in contact cu cultura rromă. Printre invitaţi s-au numărat inalţi oficiali comunitari, ambasadori ai reprezentanţelor permanente pe lăngă Uniunea Europeană şi ai misiunilor diplomatice de la Bruxelles, reprezentanţi ai mass-media internaţionale şi ai industriei show-business. Toţi aceşti invitaţi de marcă, ieşind din canoanele spaţiului de concert, au improvizat o horă in sală, au cerut patru bis-uri şi au aplaudat in picioare timp de patru minute. Astfel, Damian Drăghici şi trupa sa au reuşit să prezinte, in stilul caracteristic, multiculturalitatea şi diversitatea pe care Romănia a adus-o in UE. Eveniment inscris in seria demersurilor artistului de schimbare a stereotipurile faţă de rromi. "Dacă pot pune in slujba imaginii Romăniei toată experienţa şi relaţiile mele din show-biz şi lumea culturală, mă voi simţi un om implinit", consideră artistul.
ANUL NOU. In afară de coordonarea trupelor care au evoluat in noaptea de 31 decembrie 2006 spre 1 ianuarie 2007, pe scena de la Piaţa Universităţii, Damian a realizat aranjamentul muzical al "Rapsodiei Romăne" care s-a auzit in Piaţă in ultimele zece minute ale anului 2006. 2007 a inceput pe ritmurile "Odei bucuriei". Apoi, in primele nouă minute a fost interpretată o compoziţie proprie a lui Damian, inspirată din indelungata istorie a Romăniei. Toţi cei aflaţi in Piaţa Universităţii au parcurs sonor drumul de la daci, trecănd prin perioada bizantină, războaiele mondiale, momentul Revoluţiei, pentru a ajunge la 1 ianuarie 2007, ziua intrării ţării noastre in UE.
Suntem mai tari!
Artistul declară de căte ori are ocazia că nu ii vine să creadă căt de bine reacţionează lumea la muzica lui. "Oamenilor le place, presei ii place, nu am auzit nici o vorbă rea de cănd am apărut, ceea ce mă bucură enorm. Cred că prin ceea ce facem noi pe scenă ii transportam pe oameni intr-o altă dimensiune, una plină de fericire. Pur şi simplu ii facem să se simtă bine, pentru că noi ne simţim extraordinar, şi atunci transmitem acest sentiment. Eu cred ca noi vom influenţa Occidentul. Temperamental şi artistic suntem mai tari ca ei!"
Surpriza din noaptea de revelion a fost ţinută la secret
Referitor la fundalul sonor de Anul Nou din Piaţa Universităţii, Damian avea să declare. "Totul a fost excelent. Nu au fost probleme tehnice, totul a mers
foarte bine şi s-a realizat la timp, iar publicul a fost foarte incăntat." Artistul a auzit pentru prima dată aranjamentul muzical pe care l-a creat in numai şapte zile, doar o dată cu cei aflaţi in Piaţă. Pănă atunci, in cele două săptămăni de pregătiri, repetiţiile s-au făcut in carele de montaj, departe de ochii şi, mai ales, de urechile bucureştenilor, pentru a păstra surpriza a ceea ce urma să se intămple in noaptea de Revelion. "A fost un moment foarte impresionant", işi aminteşte el de clipa trecerii dintre ani. "Pentru mine, care am fugit din Romănia pentru a scăpa de comunism, faptul că m-am aflat in ţară in ziua intrării in UE şi am contribuit in parte la pregătirea evenimentelor care au marcat acest moment a reprezentat cel mai important moment al vieţii mele din ultimii ani", a mărturisit Damian Drăghici.
Au de invăţat de la noi
Vede Damian vreun pericol in cultura pop occidentală? "Nu. Nu cred că o muzică aşa de ancorată in tradiţie, precum este a noastră, va dispărea. Acum suntem ca o sămănţă, ca un ghiocel, dar incet, incet, ne vom dezvolta şi va veni ziua, nu foarte indepărtată, in care foarte multă lume işi va da seama de bogăţia extraordinară pe care o avem noi, in artă şi cultură. Işi vor da seama că ei au de invăţat de la noi, şi nu invers. Poate dacă nu aş fi venit in Romănia acum, nu aş fi putut afirma asemenea lucruri cu atăta convingere."