x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dinu Olăraşu Dinu e o poezie

Dinu e o poezie

de Roxana Vintila    |    31 Aug 2009   •   00:00
Dinu e o poezie

A mândoi iubesc muzica. Fiindcă le taie răsuflarea. Pentru că e poetică...Şi uneori ireal de reală. Dar muzica aşa cum numai ei o pot gândi, simţi, trăi, crea. E un fel de al doilea Dumnezeu al lor. Sau poate chiar primul. Sunt unici. Fiecare în felul lui.



Sir Blues Vali Răcilă şi Dinu Olăraşu. S-ar putea spune că se cunosc de o viaţă... aşa simte Vali Răcilă când vorbeşte despre Dinu: "Da, chiar mi se pare că-l cunosc de-o viaţă! Îmi amintesc de terasa hotelului Sighişoara, într-o dimineaţă pe la 6:00 (poate cântasem eu seara acolo şi acum ne lingeam rănile?) Dinu m-a dat gata - cum se spune -  cu două chestii: cântecele, mai bine spus muzica lui şi felul în care cânta la chitară. Ah, şi a mai fost ceva! A cântat pe Dobro-ul meu «Gabielle» cu o uşurinţă şi plăcere grozavă, deşi corzile pe care le folosesc sunt foarte groase şi tari. O clipă nu s-a plâns. A luat chitara pur şi simplu şi ne-a încântat!"

Îi este drag Dinu pentru că este firesc şi spontan, pentru că e prietenos, generos şi gata oricând să bucure pe alţii. Vali Răcilă ne relatează un astfel de episod. "Într-o seară aveam ca şi invitaţi pe artiştii mei de la «Teatrul de la Gasteni» (un grup de artişti amatori, persoane cu nevoi speciale, împreună cu care încercăm să sensibilizam opinia publică). Dinu ne-a oferit din inimă pentru inimi un recital de excepţie şi ne-a permis chiar să-l filmăm.

Mă bucur mereu să-l văd aproape pretutindeni cu muzicutistul lui preferat, Vlad, fiul lui. Au cântat şi pe scenă cu mare succes, desigur..."

 AŞA E EL. Când vorbeşti despre Dinu Olăraşu nu ştii ce să alegi mai întâi: muzica sau poezia? Fac parte din el. Amândouă. Şi nu le poţi separa nicicând...Pentru că muzica şi poezia lui Olăraşu "sunt mângâiate şi pictate" de nuanţele celui mai romantic asfinţit pe care nu l-ai putea explica niciodată în "cuvinte potrivite". "Se poate să nu-mi placă în ambele ipostaze? Nici nu s-ar putea altfel! Dinu este poet pentru că-şi cântă poveştile minunate şi e un foarte bun muzician pentru că are ce să cânte. Aşa e el, Dinu Olăraşu!  Este emotiv, dar pe nedrept... Dinu Olărasu e o poezie! Deşi a dat tonul său refrenul său titlul festivalului (de fapt nu ştiu cronologia Folk You), ştiu sigur că Dinu n-are nevoie de foarte multe.... şi e fericit, spune Sir Blues Vali Răcilă. "Dinu m-a invitat alături de el, chiar şi pe scenă şi am cântat cu mare bucurie împreună, dar întotdeauna am spus că muzica lui trebuie cântată de el singur! Nu se poate adăugă sau scoate nimic. Aşa cred eu. Dinu reprezintă aer proaspăt şi curat pentru poezia muzicii româneşti!", încheie Vali Răcilă.

O CLIPĂ DE... OM

Zgomot! Prea mult zgomot! Curve, şuţi, bani mulţi, prea mulţi bani, vijieli, interese care mai de care mai meschine Zgomot! Prea mult zgomot! Curve, şuti, bani mulţi, prea mulţi bani, vijieli, interese care mai de care mai meschine Fiţe, minciuni, crime ridicate la nivel de artă, oameni cu priviri lipsite de conţinut, forme fără fond. Ochi goliţi de expresie, seci, uscaţi...

Muzici proaste, zgomot, râsete groteşti şi o mână de om care se ridică brusc dominând vacarmul ăsta îngrozitor de iad, de pierzanie şi cere cu o voce imperativă din alte lumi:

Să se facă LINIŞTE! Sunt îngeri printre voi!".
Şi de neînţeles chiar se face linişte şi râgâielile se ascund jenate prin minţile bolnave.
Linişte
Dinu Olarasu.
Linişte

Televiziuni, alte curve, alţi şuţi, alt nefiresc aberant, şi dintr-o dată din furtunile generate de tâmpite, îndobitocite destine catodice, apare o ploaie caldă, nefiresc de firească. E nebună ploaia asta şi ne-o poartă spre suflete aceeaşi mână de om. Mâna "ploaia asta nebună", atât de frumoasă o clipă de om.  Atât de puternic încât stăpâneşte ploaia nebunul ăsta cu lanterna lui... Ne apără Dinu cu muzica lui de tot nefirescul din noi înşine. Pe noi ne apără de noi Olaraşul ăsta rotitor prin noi. Ar trebui să facem linişte acum. Cânta Dinu. Are oasele pline ochi de aer, încărcate de aerul la care visam toţi.

Mâna ploaia asta nebună, mâna asta de om. Pentru noi o face, pentru fiecare noi din noi înşine canta Dinu mânând ploaia asta nebună.
Mulţumesc, Dinu
Ssst!
Linişte!
Dinu Olăraşu. (Florin Chilian)
 

×
Subiecte în articol: dinu olarasu