x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Revelaţiile

09 Iul 2007   •   00:00

O mare parte din cariera lui Gheorghe Zamfir este legată de Biserica Catolică. De concertele susţinute in vaste catedrale din lumea intreagă. De introducerea unui stil revoluţionar: nai şi orgă. Cine il ascultă pe Gheorghe Zamfir işi dă seama că prin naiul său de fapt nu căntă. El foloseşte naiul ca instrument cu puteri iniţiatice, prin el se roagă şi vorbeşte cu Dumnezeu.

Papa Ioan Paul al II-lea ocupă un loc aparte in inima maestrului Gheorghe Zamfir.

O mare parte din cariera lui Gheorghe Zamfir este legată de Biserica Catolică. De concertele susţinute in vaste catedrale din lumea intreagă. De introducerea unui stil revoluţionar: nai şi orgă. Cine il ascultă pe Gheorghe Zamfir işi dă seama că prin naiul său de fapt nu căntă. El foloseşte naiul ca instrument cu puteri iniţiatice, prin el se roagă şi vorbeşte cu Dumnezeu.

VISE PREMONITORII. "Intălnirile cu Papa le-am avut in urma a două vise premonitorii. Primul vis a fost in 1988. L-am visat pe Papa Ioan Paul al II-lea in faţa unei catedrale de culoare cenuşie. O mulţime mare de oameni era lingă trepte, iar o albină albă, de dimensiunea unui cuc, mi-a spus: «Urmează-mă!» Am urmat-o, am urcat după albină pănă am ajuns pe terasa catedralei, unde m-a primit Papa: «Bine ai venit, prietenul meu, fiul meu, iubitul meu!» M-a străns la piept cum m-a străns Fănică Luca, pe vremuri. La trei luni eram deja in Vatican. Am căntat in Misa lui privată, cu care deschide Slujba Universală. Am căntat «Ave Maria» şi o doină romănească. Toată lumea era in genunchi. Mi-a inmănat medalia papală şi am plecat. Vizita a fost inlesnită, in urma unei scrisori adresate Papei, scrisoare care a fost primită de măna dreaptă a Papei, Cardinalul Ratzinger, care a devenit noul Papă. Fiind muzician, Cardinalul mă cunoştea după discuri. Atunci l-am pus in gardă despre faptul că in bisericile divine au loc tot felul de concerte: rock, pop, iar după vreo şase luni Papa a interzis acest lucru. I-am mai făcut o propunere: ca naiul să acompanieze slujbele, iar la sfăşitul slujbei pe care o ţine, naiul cu orgă să fie ca o rugăciune de purificare. Probabil pentru că veneam din Ortodoxie nu s-a dat curs acestei propuneri."

RUGĂCIUNE. "Alt vis premonitoriu l-am avut inainte de cea de-a doua vizită. Eram pe un deal plin de flori albe şi de iarbă verde, unde m-a primit sanctitatea sa, intr-o robă albă. M-a chemat. Am urcat acea colină, apoi a apărut dintr-o dată o casă de primire, din lemn, unde erau un bărbat şi o femeie care ne-au primit. El m-a prezentat: «Acesta este prietenul meu, acesta este fiul pe care il iubesc». A urmat apoi a doua vizită particulară, in care m-a primit 15 minute, cănd i-am mai propus incă o dată să introducă naiul ca instrument de rugăciune."

DISTINCŢII. "In ’89, după vizită, am fost invitat de Vatican să realizez primul disc cu muzică sacră, ceea ce nu se intămplase niciodată. Naiul venea din Ortodoxie. Vaticanul işi realizase o casă de discuri, inregistrase un disc cu Vivaldi, iar al doilea disc a fost cu Zamfir. Mi-au solicitat patru lucrări, apoi alte patru, am dedicat Papei Santa Maria şi Ave Maria, compus special. Am căntat apoi de două ori la Universitatea «Don Bosco» din Roma. Am primit de două ori medalia Universităţii «Don Bosco»."

OMAGIU. După moartea sanctităţii sale Papa Ioan Paul al II-lea, la Ateneul Romăn, maestrul şi naiul său au inălţat la ceruri o rugă muzicală pentru sufletul Papei Ioan Paul al II-lea, "Totus tuus". Acompaniat de Nicolae Licareţ (orgă), Alexandru Moroşanu (violoncel), Mihai Andriescu (bariton), Laurenţiu Băcanu (percuţie) şi de grupul vocal "Bucharest Singers" , Gheorghe Zamfir a interpretat 13 melodii.

PRIETENIE. Cu naiul său, Zamfir a cucerit intreaga planetă. A cunoscut astfel numeroase personalităţi: preşedintele Franţei, Jacques Chirac (foto jos), ministrul de Externe german Ghenscher, actori celebri, mari muzicieni. La Paris i-au fost aproape Mircea Eliade şi Emil Cioran, cu care se intălnea deseori.

Impărăteasa Japoniei

"In Japonia am fost primit ca un rege. La concerte, impărăteasa era in primul rănd, cu naiul in mănă. M-a invitat apoi la curtea impărătească, cu toată orchestra, ne-a oferit un dineu, am dat un recital, mi-a dat un cadou impărătesc. Peste tot pe unde m-am dus, in cameră la hotel făceam salturi ca balerinul, pentru că nu mai aveam loc să calc de buchete de flori. La Kyoto s-a făcut publicitate şi am fost rugat să reprezint cu numele meu kimonourile pentru copii şi adulţi. Am avut contracte trei ani pentru kimonouri. Era marca de kimonouri Zamfir", işi aminteşte Gheorghe Zamfir.

×
Subiecte în articol: zamfir naiul