La Craiova, memoria Ioanei Radu este cinstită printr-un festival care poartă numele "Reginei Romanţei".
La Craiova, memoria Ioanei Radu este cinstită printr-un festival care poartă numele "Reginei Romanţei".
In inima Olteniei, la Craiova, romanţa bate cu putere la uşa sufletului iubitorului de foclor, de frumos. Un festival, cum altul nu-i, cinsteşte amintirea Ioanei Radu, "Regina romanţei romăneşti", din doi in doi ani.
Din dorinŢe Şi speranŢe. Festivalul "Ioana Radu" s-a născut, s-ar părea, ca şi romanţa. Din vise adunate, din speranţe spuse duios, din atingeri de suflet, vibraţii romăneşti. Trebuia ca memoria celei care a incăntat o intreagă ţară şi nu numai să fie cinstită. Oltenii au fost cei care au pus in practică această necesitate venită din sufletul celor ce au simţit, măcar odată, că inima lor devine nobilă, că eroica dragoste invie in sufletul lor, ascultănd-o pe Ioana Radu. La opt ani de la dispariţia indrăgitei artiste, pornea la drum "Festivalul Ioana Radu", "Gala romanţei romăneşti". Se făcuse deja un film, "Omagiu romanţei", se scrisese deja o carte, "Romanţa unei vieţi" de Harry Negrin. Dar lipsea ceva. Un festival dedicat Ioanei Radu. Vorbind despre cartea care i-a fost dedicată de bunul său prieten Harry Negrin, Ioana Radu spunea: "Mi-a scris cartea umbletului sub soare, cu frumuseţi şi inţelegere, aşa cum m-a creionat in versurile romanţelor lui (...) Azi am in palme şi trecutul, şi prezentul, de aceea spun ca poetul cel mare: "Afară-i toamnă, frunza-mprăştiată, (...) Şi intr-un ceas, găndeşti la viaţa toată".
Prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat in zilele de 7-9 octombrie 1998, la Craiova, intr-un loc atăt de drag Ioanei Radu, Palatul Minerva, Salonul Maur.
Despre Minerva ne-a vorbit Gabriel Bratu, unul din prietenii apropiaţi ai "Reginei romanţei". "Adevăratul inceput, certificatul de naştere ca artist, Ioana Radu l-a luat la Restaurantul Minerva. Un restaurant «Academie», de unde s-au lansat destul de mulţi oameni de valoare. Ea ne spusese incă din â69, pe cănd era preşedinte al juriului la Festivalul Maria Tănase: «Bă, dacă imi faceţi şi mie festival cănd n-oi mai fi, la Minerva să mi-l faceţi»". Şi dorinţa i-a fost indeplinită.
Mărturii. La fiecare ediţie a Festivalului "Ioana Radu" s-au adunat la Craiova oameni de cultură, dar şi oameni simpli care au cunoscut şi apreciat valoarea incontestabilă a Reginei romanţei romăneşti, Ioana Radu. Mii de inimi au bătut la unison, ropote de aplauze s-au ridicat spre cer, spre Ea, spre Regină. La prima ediţie, in 1998, programul festivalului conţinea mai multe mărturii, cuvinte alese, despre cea ce a pus romanţa la loc de cinste in sufletul romănilor. O declaraţie atrage atenţia, exprimă cum nu se poate mai bine esenţa festivalului şi, mai ales, arată cine a fost Ioana Radu. "Singura adevărată interpretă a romanţei, Ioana Radu, a consacrat acest gen de muzică, ce se adresează sufletelor. Sunt recunoscătoare Florentinei Satmari şi tuturor organizatorilor acestui festival, care ne reaminteşte că romanţa rămăne veşnic tănără, iar Ioana Radu este un simbol al ei", Daniela Vlădescu, soprană.
Glorie. 1998, 2000, 2004, 2006. Patru ani, patru ediţii ale Festivalului "Ioana Radu". Manifestări la care toată floarea căntecului popular romănesc a luat parte. Mii de spectatori, zeci de sute de mii de telespectatori. Un omagiu de succes pe care oltenii au datoria să-l ducă mai departe. In amintirea Ioanei Radu, pentru bucuria romănilor.
Despre căt de uşor sau căt de greu este să lucrezi la un eveniment de o asemenea anvergură, ne-a vorbit Amelia Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, instituţie implicată in realizarea celor patru ediţii, de pănă acum, ale festivalului.
"E dificil să vorbeşti despre Festivalul «Ioana Radu», un eveniment cu mare greutate, de anvergură naţională. Există ideea că «romanţa», ca gen muzical, şi lirismul pe care il implică nu mai sunt la mare căutare. Noi am reuşit să demonstrăm contrariul. Cănd am pornit la drum am ţinut cont de impactul pe care l-a avut Ioana Radu, această personalitate artistică remarcabilă, asupra celor care au cunoscut-o şi care i-au ascultat şi ii ascultă cu mare plăcere romanţele sau interpretările folclorice. M-am bazat foarte mult pe sensibilitatea publicului şi pe legătura ancestrală a artistei cu locurile natale. Şi poate că aceste ediţii au schimbat cumva şi mentalitatea publicului, capabil acum să fie mai deschis la nou şi poate chiar să inţeleagă apetitul tinerilor artişti pentru interpretarea unor piese şi unui gen muzical de excepţie."