Şi-au descoperit pasiuni comune: iubirea pentru cântec şi pentru portul popular: Sofia Vicoveanca şi Liviu Vasilică.
Îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca ne-a depănat câteva amintiri preţioase care îl au în prim-plan pe Liviu Vasilică. “Cu Liviu am amintiri deosebite, pentru că el a fost un personaj deosebit. Liviu Vasilică a venit în lumea cântecului cu o pregătire specială. La început ne întâlneam la diferite emisiuni. Dar odată, în Gara de Nord, eu aşteptam trenul spre Suceava, când a sosit şi Liviu. Pe peron ne-am dat la vorbă, dar în acel moment în apropierea noastră a căzut o fată. Avea epilepsie, sărmana! Liviu mi-a spus: «Repede, Sofia, dă-mi un ac!». Am căutat repede în poşetă şi am găsit un ac. A înţepat-o în degetul mic pe fata aflată în spasme. Jenată, tânăra şi-a revenit, s-a ridicat şi ne-a mulţumit”, povesteşte Sofia Vicoveanca.
Pasiune. “De la Liviu am câteva cântece. Unul dintre acestea este «Badea-i floare între flori»“, continuă interpreta”. Ambii artişti şi-au descoperit, în afară de cântec, o mare pasiune pentru portul popular românesc, nu numai pentru cel specific zonelor natale. “La o emisiune a Marioarei Murărescu mi-a oferit o cămaşă. O primise de la o pacientă de-a lui, moldoveancă. A recondiţionat-o special pentru mine, iar când ne-am întâlnit m-a chemat şi mi-a spus: «Uite, Sofia, ce am pentru tine! Îmbrac-o!». Nici nu ştiu când m-am schimbat”, continuă îndrăgita interpretă.
Ţinută. “Pe Liviu l-am şi certat când, la un moment dat, a înlocuit opincile cu cizme. I-am spus: «Tu eşti unic în ţinută şi în stil, şi asta te detaşează de toată lumea. Nu înlocui opinca!» Întotdeauna am fost pe aceeaşi lungime de undă, de gândire. A fost un bun prieten, o lumină şi o mare bucurie. O relaţie dragă, de mare suflet. Mi-a adus soare, chiar dacă era furtună”, mai spune Sofia Vicoveanca, în timp ce un sentiment de mare tristeţe îi încearcă sufletul.
Tristeţe. Când a primit, întâmplător, vestea că Liviu Vasilică este grav bolnav, Sofia Vicoveanca a sperat că este doar un zvon. “Eram la o croitorie şi am auzit vorbindu-se acolo cum că Liviu Vasilică este în comă. Nu puteam să cred una ca asta. Cu inima strânsă am ridicat receptorul şi am sunat la el acasă. Mi-a răspuns fiul său. L-am rugat să-i ducă telefonul să-i pot vorbi. Dar mi-a spus că este foarte bolnav. I-am spus că mă voi ruga pentru el să se însănătoşească. Dar fiul său ştia că nu se mai poate face nimic şi mi-a spus că în acel moment orice s-ar fi încercat, era prea târziu pentru el. Din păcate, s-a stins. A plecat prea devreme. Fără el, cântecul este mai pustiu. O lacrimă pentru Liviu!”, încheie cu nostalgie Sofia Vicoveanca.
Un model de interpretare
Pe drept cuvânt se poate spune că Liviu Vasilică reprezintă un model de interpretare şi redare a folclorului românesc, scria Eugenia Florea, realizatoare de radio, pe coperta albumului lui intitulat “Hai, hai, cu trăsioara!”, apărut la Electrecord. “Grupul vocal bărbătesc «Teleormanul» valorifică scenic, cu mult succes la public, tradiţionale cântece de grup, din păcate neglijate în alte zone din ţară”, spune Eugenia Florea, lăudând şi activitatea artistului în conducerea Ansamblului “Burnasul” din Alexandria.
Adevărat purtător al cântecului tradiţional
“Printre valorile interpretative ale folclorului muzical teleormănean, numele lui Liviu Vasilică se impune cu certitudine în fruntea ierarhiei”, scria Eugenia Florea.
“De la începutul carierei sale artistice, Liviu a fost cotat de specialişti ca un adevărat purtător al cântecului tradiţional, zămislit în vechea vatră a Teleormanului.
Păstrând stilul original de interpretare al acestor vechi cântece culese cu discernământ de la lăutarii satelor teleormănene, Liviu Vasilică s-a detaşat de maniera de concert cu care ne obişnuiseră alţi interpreţi. Prin aceasta, el a reuşit să păstreze autenticitatea acestei muzici, redându-i frumuseţea şi parfumul local.
Valoarea sa de interpret, dublată de personalitatea sa artistică, prin care Liviu Vasilică a ştiut cu har să repună în lumină maniera tradiţională de cântece a lăutarilor de ţară, dar şi un repertoriu divers şi original l-au impus marelui public şi i-au adus elogiile specialiştilor”, aprecia Eugenia Florea.
Culegere şi selectare
Mărturie pentru valoarea sa, crede Eugenia Florea, stau numeroasele înregistrări la radio, Electrecord sau în alte studiouri de înregistrare, numeroasele apariţii pe micul ecran şi aplauzele cu care era întâmpinat ori de câte ori apărea pe scenele de concert din ţară. Toate acestea au fost rodul muncii de peste 20 de ani, o muncă de culegere şi de selectare a unui bogat material folcloric. Liviu Vasilică n-a renunţat la stilul rapsodic de interpretare şi nici la valorile tradiţionale ale folclorului teleormănean.