Liviu Vasilică se bucura de aprecierea instituţiilor de cultură şi artă. Era iubit şi mediatizat mult.
Publicul spectator şi cel care iubeşte muzica tradiţională îl ascultă şi acum pe Liviu Vasilică. Odinioară, televiziunea îl prezenta ca fiind unul dintre cei mai buni interpreţi de folclor. "A fost un interpret mai special, a avut calităţi reale de artist. Un mare culegător de folclor, gen literar şi muzical pe care l-a adus în scenă dar aşa cum l-a preluat, neprelucrat. Aşadar, a dat viaţă cântului… Exprimarea lui ţărănească, forma populară l-au propulsat către succes", mărturiseşte artista Niculina Merceanu.
HARUL SĂU
A păstrat forma pură a cântecului popular. Era un artist deosebit. Ştia să şi joace, interpreta cântecul pe scenă, se transpunea în ţăranul autentic, adevărat, frumos şi cu cele mai alese calităţi. Niculina Merceanu l-a cunoscut pe Liviu Vasilică la concerte: "Ne-am reîntâlnit apoi în emisiunile de televiziune, unde eu l-am invitat. A fost un intelectual. Atât de bine se transpunea în omul de rând… A creat un stil de interpretare şi a acordat nobleţe fiecărui lucru pe care l-a făcut. A fost miruit de Dumnezeu cu un har. Mulţi vor astăzi să fie cântăreţi, artişti, dar trebuie să aibă şi har. El a avut din plin. Iată că după el au început să apară grupuri folclorice care au cântat întocmai versul popular. O altă reuşită a lui Liviu Vasilică este înfiinţarea grupului acela care a devenit vestit pentru că l-a plimbat şi l-a purtat pe toate scenele din ţară. Luându-l ca model, au apărut şi alte grupuri vocale".
ENERGIA
Era suficient să apară împreună cu "Teleormanul" pe scenă. Sala nu mai stătea "la locul ei", fremăta de aplauze. "Era un personaj permanent plin de umor, pus pe glume, continuă Niculina Merceanu. Ca orice om, avea problemele lui, dar nu l-am văzut niciodată supărat. A reuşit să-şi frâneze unele porniri şi să-şi strunească necazurile. A fost un introvertit deşi avea momente când mai răbufnea. Astăzi, aud pe buzele tuturor «Hai, hai cu trăsioara», unul dintre cele mai populare cântece ale lui. A făcut din el un şlagăr. Indiferent cine l-ar mai cânta nu o va face ca el. De aceea ar fi bine ca astăzi tinerii care vor să păşească pe acest drum să-l aibă ca reper pe Liviu Vasilică. Fiindcă el se află în rândul artiştilor care au ştiut să înnobileze cântecul popular, care ne identifică pe noi ca români. Şi mai ales pe acei teleormăneni, pentru care îşi consuma energia atunci când ieşea pe scenă. Încerc să păstrez o amintire frumoasă şi îi invit pe tineri să-l aibă ca model…"
VENERAT DE PUBLIC
A avut toate calităţile unui artist. În primul rând l-a caracterizat naturaleţea. Mai departe, autenticitatea şi originalul i-au adus titlul de cel mai bun cântăreţ de folclor. Nu a căutat să copieze nimic... nimic! A cântat şi a jucat aşa cum a simţit el melodia şi muzica populară. Asta cred că l-a făcut să fie îndrăgit, iubit şi uneori chiar venerat de public. Era culegător de folclor din zona pe care o reprezenta, dar îl vedeam şi cum apare cu piese noi. Toate amintirile legate de el sunt frumoase. Ne bucuram unul de succesul altuia… plus că nu l-am auzit niciodată vorbind de rău pe nimeni. (Dumitru Zamfira)
UN BĂIAT SIMPLU, FĂRĂ AERE DE VEDETĂ
Nu mai ţin minte cum ne-am cunoscut, dar de prima dată de când l-am auzit mi-a plăcut. În clipa în care ne-am intersectat, la spectacole, televiziuni, concerte, parcă ne cunoşteam decât lumea. În branşa noastră nu trebuie să ne prezentăm, aşa cum fac englezii. Dacă auzim unul de celălalt vorbim deja şi ne complimentăm. Am fost în foarte multe concerte, la televiziuni şi, din păcate, am participat şi la un concert comemorativ… Nu aş fi vrut să se întâmple treaba asta. De factură intelectuală am înţeles că era medic, deşi nu mi l-am închipuit în exerciţiul funcţiunii. L-am considerat unul de ai noştri, un băiat simplu, nu a avut niciodată aere de vedetă. O persoană modestă, în pofida succesului. Făcea conversaţie cu toată lumea, nu era un tip preţios. Era primit cu aplauze şi pleca cu aplauze. Un mare rol în afirmarea lui l-a avut doamna Marioara Murărescu. Aceste calităţi ea le-a remarcat înaintea multora, l-a promovat în mai multe spectacole şi a devenit din ce în ce mai cunoscut. (Dumitru Zamfira)
CEA MAI MARE AVERE
Vestea stingerii lui am aflat-o pe aeroport. Veneam din străinătate, din turneu, şi m-a aşteptat cineva de la poliţia aeroportului. Mi-a spus: "Maestre, bine aţi venit, dar vă dau şi o veste tristă. Astăzi a murit Liviu Vasilică". Îmi pare bine că a lăsat după el cea mai mare avere: pe Florinel, băiatul lui. El încearcă să-i promoze piesele şi să-i ducă mai departe numele, faima… cu grupul lui. Sunt nişte băieţi talentaţi şi mă bucur pentru succesul lor. Florinel face ceva lăudabil în memoria tatălui său. (Dumitru Zamfira)
Citește pe Antena3.ro