“Mi-aş fi dorit mult să-i fiu fiică, să-i fiu nepoată, să-i fiu apropiată…”
“Mi-aş fi dorit mult să-i fiu fiică, să-i fiu nepoată, să-i fiu apropiată…”
De-a lungul unei cariere de peste treizeci de ani, Mirabela Dauer a cunoscut-o pe marea interpretă a folclorului românesc, Lucreţia Ciobanu, în câteva spectacole pe care le-au avut împreună, dar mai ales în emisiunile de televiziune: “Eu sunt pur şi simplu îndrăgostită de Lucreţia Ciobanu. Este unică şi indiferent câţi vor încerca să cânte muzica pe care o interpretează dumneai, nu vor reuşi. Un glas de excepţie, cu piese încărcate de un anume simbol. Lucreţia Ciobanu este minunată. Nu ştiu câţi ani are, dar este frumoasă şi la chip, iar acest lucru sunt convinsă că vine numai din sufletul ei.”
IUBITĂ. Lucreţia Ciobanu rămâne pentru Mirabela Dauer “tipul femeii ardelence, mândre, cu coloană vertebrală, ceea ce nu prea se mai întâlneşte des. Un om cu sufletul nepătat. Un om minunat. Eu mi-aş fi dorit mult să fiu în preajma ei, să-i fiu fiică, să-i fiu nepoată, să-i fiu vecină, să-i fiu apropiată. Este o reală bucurie să ai un astfel de om în jurul tău.”
CHIPUL CA SUFLETUL. Mirabela Dauer nu s-ar putea decide la locul pe care îl ocupă Lucreţia Ciobanu în folclorul muzical românesc. O scară de la unu la zece ar fi neîncăpătoare pentru un artist de talia Lucreţiei Ciobanu.
“Are un fel unic de a interpreta cântul autentic. Cu siguranţă stă alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, acolo unde sunt marile doamne ale cântecului popular. Lucreţia Ciobanu este unică.
Termene ca regină sau prinţesă sunt deja perimate pentru a vorbi despre Lucreţia Ciobanu. Dumneai face parte din generaţia monştrilor sacri, o personalitate atât de marcantă, încât ţi-e şi frică să o atingi să nu dispară această minunăţie de persoană. Nu m-am înşelat niciodată”, spune Mirabela Dauer, “atunci când am spus despre un mare interpret că aşa cum arată aşa are şi sufletul. La final pot spune doar că eu eu o iubesc foarte tare.”