Despre Mondial pot vorbi o seamă de oameni care i-au cunoscut, care le-au fost în preajmă în momente importrante sau a căror viaţă s-a intersectat la un moment dat. Vremurile în care formaţia făcea furori sunt evocate şi de fostul premier, Adrian Năstase.
Despre Mondial pot vorbi o seamă de oameni care i-au cunoscut, care le-au fost în preajmă în momente importrante sau a căror viaţă s-a intersectat la un moment dat. Vremurile în care formaţia făcea furori sunt evocate şi de fostul premier, Adrian Năstase.
Dacă dragostea nu se demodează, atunci nici muzica interpretată de Mondial nu se va demoda vreodată, consideră Adrian Năstase. “Cât de mult timp îşi mai poate permite un om adaptat epocii vitezei pentru a degusta liniştit atmosfera din interiorul unei poezii? Asta e nelămurirea pe care o simţim tot mai des în zilele noastre, mai ales dinspre generaţia părinţilor. Cum putem fi siguri că generaţiile noi nu vor pierde din vedere, în creşterea lor, sensibilitatea lui Minulescu, vioiciunea lui Topîrceanu sau iubirea aproape palpabilă a lui Eminescu? Generic, formaţia Mondial ar putea fi gândită ca legătura dintre două generaţii”, spune fostul prim-ministru.
EMOŢIE. Adrian Năstase: “Marshall McLuhan, un cunoscut expert în comunicare, afirma că mediul este mesajul, că orice poate fi transmis câtă vreme avem în vedere şi ambalarea sa corespunzătoare. Iar Mondial este un nume important nu doar pentru că ne-a încântat nouă trecutul, ci pentru că are şansa de a transmite sensul clasicilor către tinerii zilelor noastre printr-un nou mediu, un nou canal de comunicare, poate cel mai ergonomic dintre cele disponibile. Îmi place să cred că dragostea nu va putea cădea vreodată în desuet, pentru că sentimentul a fost întotdeauna capabil să se adapteze oricărui cadru, oricăror greutăţi. Sensul trupei Mondial poate fi acela de a le reaminti copiilor noştri despre frumuseţea declaraţiilor de dragoste de altădată, de a le transmite puţin din ceea ce au simţit autorii, am simţit noi şi, mai mult ca sigur, vor simţi şi ei, la timpul potrivit. Muzica este sunetul emoţiei, spune un vechi proverb. Muzica formaţiei Mondial este cu atât mai mult sunetul emoţiei – al celei specific româneşti”.
POVESTEA CONTINUA
Succesul Mondial a venit la puţin timp după lansare. Schimbările de componenţă s-au produs de numeroase ori de-a lungul timpului. Deşi la un moment dat a intervenit şi o schimbare de stil, în memoria publicului ascultător au rămas celebre piesele vechi, precum “Romanţă fără ecou”, “Romanţa inimii”, “Primăvara” sau “Atât de fragedă”. Mondial s-a autodesfiinţat la finele anilor ’70. După reunirea trupei, în 1998, când a fost iniţiat festivalul pop-rock “Iubire, bibelou de porţelan”, Mondial a pornit din nou la drum alături de soliştii Claudiu Mirică şi Radu Ghencea. Iar povestea lor continuă şi după 40 de ani... (L.C.)
Citește pe Antena3.ro