x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Rockul romănesc: Cenzurat De la Harap Alb la M.S.

De la Harap Alb la M.S.

05 Noi 2007   •   00:00

Cei care au trecut prin Harap Alb s-au implicat ulterior in alte proiecte rock ca Voltaj, Riff, Iris, Incognito, Jad, Icar, Roşu şi Negru, Florian din Transilvania, Compact, Krypton, Metrock sau Quartz.

Cei care au trecut prin Harap Alb s-au implicat ulterior in alte proiecte rock ca Voltaj, Riff, Iris, Incognito, Jad, Icar, Roşu şi Negru, Florian din Transilvania, Compact, Krypton, Metrock sau Quartz.

Toboşarul Doru Istudor işi aminteşte: "Am activat cu «harapii» in ’81-’82, apoi in 1984 am fost in trupa lui Mircea Florian, Florian din Transilvania (cănd am inregistrat albumul «Tainicul Vărtej»), in 1985-1986 am fost alături de Vali Sterian, iar in toamna lui ’86 impreună cu Adrian Ilie am reinfiinţat Voltaj. Am avut un succes instantaneu şi am continuat să mergem pe acelaşi drum şi după plecarea lui Adi, imbogăţind repertoriul cu piese noi: «In calea norilor», «Ochii tăi», «Cenuşă şi diamant» sau «Erou, erou». Succesul trupei nu a intărziat să atragă «controlul de calitate» de la Consiliul Culturii care, după un avertisment, ne «serveşte» cu suspendarea atestatelor pentru şase luni (Iris şi Compact deja o păţiseră) in anul «de graţie» 1988. Motivul era «comportament necivilizat pe scenă (intre noi) şi faţă de public, interpretarea unor texte neaprobate şi instigarea publicului». Cei care descriau astfel trupa Voltaj erau slugile regimului, aceleaşi persoane care mergeau pe la festivaluri de romanţe, spectacolele brigăzilor artistice, festiva-lul Căntarea Romăniei sau Daciada.

PLECARE. In 1992 plec spre alte meleaguri şi las Voltajul lui Gabi Constantin, cel cu cea mai mare «vechime» in trupă, după mine... In 1998 refac Harap Alb care va deveni nucleul trupei M.S., infiinţată in 2000. Am ales această titulatură din dorinţa de a exprima noul şi de a o rupe cu trecutul, pe plan artistic. Primul disc M.S. e «Rugina nu moare» (2002) şi este primit foarte bine de critică şi public, dar nu beneficiază de promovare. In 2006 apare «A Breath of Fresh Air», un disc mai agresiv şi căntat in limba engleză care surprinde oarecum dar, lucrul cel mai important, fanii noştri il apreciază. După mai multe concerte la Preoteasa şi in alte cluburi, trupa lucrează pentru viitorul disc, ce va fi finalizat in 2008. Acum componenţa M.S. este: Sandu Costică - solist vocal; Cristi Luca - chitară, Dan Himpa - chitară, Cornel Marin - bas, Doru Istudor - tobe."

Lăngă Holograf

"In ’84, am repetat la Preoteasa căteva luni cu Mircea Florian şi trupa, intr-o cămăruţă mică, undeva la etajul II, lăngă camera Holografilor. Tot de aici am plecat de căteva ori in tabăra studenţească de la Slănic Moldova, cu Voltaj, Divertis, Moţu Pittiş, trupa ASE-ului şi alţii...

Vreau să-l felicit pe actualul director al CCS, Răzvan Creţan, care dovedeşte voinţă şi suflet de rocker, dar nu-l uităm pe Toma Laurenţiu, cel care a ghidonat cu dibăcie interesele Casei de Cultură prin diverse guvernări aproximativ 30 de ani".

Inregistrată in 1974, piesa "Mielul" are la bază o poezie semnată Adrian Păunescu, dar inspirată dintr-o baladă armenească. Finalul poeziei, legat epic de tăiere ca destin, in urma căruia rămăne doar căntecul, a făcut din "Mielul" o piesă nedorită de organele de partid şi de stat

×