x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Roşu şi Negru Elita muzicii

Elita muzicii

de Roxana Vintila    |    08 Sep 2008   •   00:00

Şi-a petrecut copilăria şi tinereţea alături de trupa Roşu şi Negru, cea formată de Nancy ­Brandes...



Şi-a petrecut copilăria şi tinereţea alături de trupa Roşu şi Negru, cea formată de Nancy ­Brandes...

Îndrăgita interpretă Mirabela Dauer şi-a început cariera artistică la o vîrstă foarte fragedă alături de trupa Roşu şi Negru. Amin­tirile cu şi despre cunoscuta formaţie au un parfum apar­te, cel al copilăriei şi adolescenţei, vîrsta la care cu toţii am vrea să oprim timpul: „Pe vremea aceea eu activam la Casa de Cultură de pe Calea Moşilor. Cîntam pe la toate casele de cultură ca să mă bage şi pe mine cineva în seamă. Aveam 14-15 ani şi băieţii m-au luat în trupa lor. Ţin minte că apariţia mea scenică era foarte interesantă mai ales că în spectacole apăream după un... cearşaf. Nancy Brandes a fost cel care mi-a dat numele de scenă Bela Scory“.

O MARE DE AMIN­TIRI. „Băieţii m-au luat şi pe mine cu ei, dar nu ca so­listă pentru că nu aveam nici o piesă“, mărturiseşte Mira­bela Dauer. Aurora Andro­nache m-a lansat în grupul Aurora, unde aveam două piese. La Bacău ştiu că ­Au­ro­ra m-a împins în faţă şi am cîntat cu băieţii cele două melodii. Toată copilăria, tinereţea mea mi-am cam pe­trecut-o alături de băieţii cu trupa veche Roşu şi Negru, cea formată de Nancy.“

LA POARTA AL­BĂ! Am întrebat-o pe Mira­bela Dauer cum era atmosfera din acei ani, cînd i-a cu­noscut pe membrii trupei Roşu şi Negru. Cu o oarecare durere în glasul pe care îl recunoşti dintr-o mie mi-a răspuns că în nici un caz at­mos­fera anilor de atunci nu semăna cu se întîmplă astăzi: „M-am plictisit să tot spun, să povestesc. În afara faptului că mi-am atras duş­mani nu am realizat nimic. Bine că nu mai e ca pe vremuri de te băgau la puşcărie la Poarta Albă. Este un kitsch ce se întîmplă astăzi în peisajul co­lo­rat al muzicii. Geambaşii de artişti nu fac decît să scoată kitschuri pe piaţă. Acolo cîştigă ei. Tragedia este că e vremea lor. Toţi copiii vor să cînte. Şi noi ne doream acelaşi lucru, dar nimeni nu le spune celor de astăzi că nu merită acest lucru“.

PRIETENIE. Nancy Brandes a fost omul şi artistul alături de care Mirabela Dauer s-a simţit foarte apropiată. „Totodată, pot spune că atunci existau prieteni şi prietenii. Aşa am fost şi cu Savoyul, şi cu Romanticii, şi cu Academicul, cu toate trupele cu care cîntam eu. Eram ca o familie. Nu am ştiut să fim altfel – mîncam împreună, ne plimbam îm­preună, ieşeam la spectacole împreună“, povesteşte Mira­bela Dauer.

Adusă în zilele noastre, formaţia Roşu şi Negru ar pu­tea fi un echivalent al tru­pe­lor Holograf, Iris, ­Com­pact. „Ei sînt elita muzicii rock în România“, este de părere Mirabela Dauer.

×