x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ştefan Iordache Un actor nemuritor

Un actor nemuritor

de Loreta Popa    |    10 Noi 2008   •   00:00

De la 13 octombrie până la 22 octombrie, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti a avut loc o expoziţie dedicată lui Ştefan Iordache.



Vizitatorii expoziţiei, admiratori, colegi, simpli iubitori ai artei teatrului şi filmului au putut vedea fotografii, afişe, ziare, cronici, veşminte purtate în spectacole, toate aparţinând marelui actor Ştefan Iordache.

POVEŞTI. Astfel a fost omagiat Omul şi Actorul Ştefan Iordache, iar în trecerea lor vizitatorii au notat în cartea de oaspeţi gânduri, impresii, clipe şi simple mulţumiri. CD-uri, DVD-uri cu filmele sale au fost şi ele puse la dispoziţia publicului de magazinul Muzica, partener al Bibliotecii Centrale Universitare pentru această expoziţie. Oamenilor le plăcea să fie în preajma lui, iar sentimentul era acelaşi pentru cei din breaslă, dar şi pentru toţi ceilalţi. Ştefan Iordache ştia să povestească, să cânte, să te încânte, vorbea despre trecut ca şi cum acesta ar fi fost viu, în faţa ochilor lui, iar oamenii pe care îi pomenea prindeau viaţă prin el, ca şi cum le-ar fi dat din viaţa lui.

PREŢUIT. Iată ce au scris cei care l-au iubit pe Ştefan Iordache în cartea de oaspeţi: "Cuvintele sunt prea sărace ca să mai adaug ceva. Ai rămas unic în teatrul românesc şi în cultura românească. Păcat că te-ai dus aşa devreme, dar probabil Dumnezeu are nevoie de tine şi nu a mai avut răbdare până la capăt! Vei fi un nemuritor"... – Zigaru Valentin. "A trăit frumos, a iubit frumos, a apreciat vinul, a petrecut cu cei de-o seamă, cât şi cu cei care nu-i erau egali, simplu şi înţelept. Un actor care s-a dăruit publicului. Nu merita. Orice mare actor este un iubitor de oameni, iar el a fost... Dormi în pace, Domnul meu!" – Carmen R. "Domnule Ştefan Iordache, Maestre, să odihniţi în pace şi lumină, în lumina care vă aureola când v-am zărit prima dată în uşa Teatrului Nottara, de unde priveaţi lumea. Pe atunci mă chinuiam să fac Facultatea de Teatru. Mai apoi, cu aceeaşi lumină veneaţi la sărbătorile Teatrului de Comedie, acum eram în Teatru, unde lumină este din ce în ce mai puţină. Mare artist, lucraţi pentru noi, acolo, în lumină, ca să nu mai rămână goluri" – Aurora Leonte, actriţă.

"Este actorul pe care nu-l vom uita, rolurile interpretate ne sunt vii în memorie. Dumnezeu să-l odihnească în pace!" – familia Drăgan.

"A fost actorul tinereţilor mele. Suntem aproape de aceeaşi vârstă, l-am iubit cât nu se poate spune. Abia acum descopăr asta. Dumnezeu să-l odihnească şi să se bucure şi el de farmecul lui Ştefan!" – Rodica Marincaş. "A fost o operă de artă creată de Dumnezeu ca să-i facă mai fericiţi pe români" – Cornel Coroiu. "Parafrazând, i s-a spus şi pe scenă, şi în viaţă, Iată Omul." – Mihai Ciuche. "Superbă ideea acestei expoziţii închinate unui actor al scenei româneşti. L-am cunoscut de la debut şi l-am urmărit cu deosebită satisfacţie artistică aproape în toate piesele şi filmele cărora le-a dat din harul său. Păcat că se pierd asemenea valori, dar soarta... Un gând pios pentru marele Ştefan Iordache" – Iulian Sariu.

"Mulţumesc!" – Ilinca Tomoroveanu.

×
Subiecte în articol: ştefan