Crizele pe care ar fi dorit Uniunea sa le treaca in anul care se incheie ,au modificat peisajul geopolitic european dezvaluind o acuta lipsa de cooperare intre liderii continentului. Ce s-a ales din insistentele apeluri la solidaritate lansate la Bruxelles ? Mai nimic , pentru ca se stingeau inainte ca liderii reuniti cu sperante in capitala UE se reantorceau la problemele din tarile lor .
De aceea se poate spune ca anul 2015 se incheie pentru Uniunea Europeana intr-un mod departe de orice iluzii optimiste De la caderea comunismului s-a trecut de la asaltul unei posibile integrari europene la ideia unei posibile dezmembrari UE .
La inceput, continentul a fost marcat de euforia largirii Uniunii, dar pe masura trecerii timpului, crizele aparute au zdruncinat din temelii toata constructia europeana .
Fondatorul UE , Jean Monnet, vedea in predictiile lui o Europa extinsa ca rezultat al solutionarii reale a crizelor si nu ca expresie a inovatiilor de moment a principalilor lideri a UE . Acestea au bulversat politic si economic spatiul european deschizand calea afluxului de imigranti , terorismului Islamic , actiunilor militare ale Rusiei , manifestarii fortelor nationaliste .
Denuntarea unilaterala ,de catre Germania a unor parti din acordurile de la Dublin a aratat ,dureros, unde suntem . Presedintele Comisiei europene, Jean –Claude Juncker, arata la cel de- al 12-lea summit UE ca “ zona Schengen si moneda euro sunt in pericol de prabusire in cazul reinchiderii frontierelor interne ale Europei “ . Aceasta viziune se situaza la polul opus credo-ul Angelei Merkel care priveste criza migratore dar si standardul dublu al relatiile cu Rusia intr-o alta perspectiva.
O analiza Reuters remarca un aspect devenit din ce in ce mai periculos si anume “ Una din problemele care risca sa se agraveze in 2016 este slabiciunea politica a principalilor lideri europeni si preocuparea lor excesiva dor pe provocarile interne din tarile lor , ajungand pana a nu mai fi capabili sa ia deciziile colective care se impun “ .
Un alt pericol privind spatiul UE este dezbaterea privind ramanerea sau iesirea Marii Britanii din Uniune .David Cameron “joaca o carte” extrem de daunatoare privind credibilitatea si unitatea UE la scara internationala .
In acest context, se poate aprecia ca, poticneala cu care se inchie anul 2015 va fi nimic fata de posibilitatile viitoare daca nu va exista o aplicare cat mai profunda asupra celor ce s-au intamplat pana acum.
Intr-o lucrare “ La raison des nations “ ( “Ratiunea natiunilor” ) Pierre Manent remarca ,nu cu mult timp in urma, ca Uniunea Europeana poate ajunge la o criza de fond care o poate duce la o “ dizolvare geografica pentru ca nu-si defineste limitele” Si iata imaginea de astazi..