x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 2017, anul speranţei, fără să cunoaştem motivele de optimism

2017, anul speranţei, fără să cunoaştem motivele de optimism

de Vasile Leca    |    10 Ian 2017   •   14:16

Sfarsitul anului 2016 a marcat 25 de ani de la prabusirea Uniunii Sovietice dar si amintirea unei perioade care a dat incredere ca in sfarsit lumea se va dezvolta catre ratiune si prosperitate. Cu inceput bun dupa 1991 speranta spre prosperitate avea sa se stinga incet, ajungand in 2016 la visul fara legatura cu realitatea.

Viata a fost ocupata de nesiguranta, terrorism si ascensiunea unor doctrine validate de o populatie care nu mai crede in clasa politica actuala. Ce ne asteapta in anul care abia a inceput ? Marea incercare va fi la 20 ianuarie la Casa Alba unde se va instala noul presedinte al SUA Donald Trump, produs al democratiei speciale americane. Impreuna cu cabinetul sau de miliardari si generali in rezerva , noul presedinte va incerca, se presupune ,sa aseze lucrurile intr-o alta ordine numai de el inteleasa , pana acum.

In februarie liderii celor 27 state ale UE se vor reuni la Malta pentru a relua o tema de care se feresc , viitorul organizatiei dupa Brexit. Toti se uita spre Germania ,care prefera sa mediteze, dupa tacerea obiectiva a sefilor de guverne din Italia,Franta si Olanda.Ce se va intampla dupa mentinerea spectrul posibilitatii destramari Uniunii, ramane de vazut .

La mijlocul lunii martie ,Olanda incepe traseul electoral european al anului, prin votarea noului parlament . Va castiga partidului lui Geert Wilders , sondajele arta ca da ,dar nu cu majoritate necesara pntru a forma guvernul aspect care va complica lucrurile intr-o scena politica si asa faramitata . Pe 25 martie la Roma, se va sarbatori 60 ani de cand s-au pus bazele actualei UE . Evenimentul se doreste a fi un moment de incurajere ,incredere si importanta pentru organizatia de care s-au legat atatea sperante . Tot sfarsitul acestei luni va readuce in atentie obsesia UE aparuta in urma referendumului britanic rezultat cu decizia de a iesi din Uniune. Activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona este o misiune foarte grea pentru premierul britenic ,Theresa May ,pentru ca sustinatorii exodului isi dau seama tot mai mult ca urmarile si efectele Brexit au fost subestimate.Impotmolirea iesiri devine o realitate tot mai posibila .

La sfarsitul lunii aprilie Franta intra in vartejul alegerilor prezidentiale . Cine va castiga Francois Filon sau Marine Le Pen nu se stie sigur acum ,dar poate fi ceva care se apropie de surpriza scrutinul american din noiembrie trecut. Deosebirea, totusi, va fi de partealui Filon pentru ca evenimentele anului 2016 au zdruncinat putin electoratul francez in ceea ce privesc reusitele Frontului National.

Luna iunie va fi luna in care in care Italia va incerca solutionarea crizei politice care s-a declansat dupa referendumul din decembrie trecut, pierdut de Matteo Renzi. Se prefigureaza , dupa sondaje, victoria Miscarii 5 stele a lui Beppe Grillo o miscare de stanga fara experienta in problemele guvernarii . Alegerile vor clarifica situatia atat pentru evolutia interna italiana cat si pozitia Italiei privind instabilitatile zonei euro dar si posibilitatile de amenintare politica pentru Uniunea Europeana.

In septembrie va fi intr-un fel o luna de foc pentru scena politica europeana deoarece vor avea loc in Germania alegeri parlamentare.Merkel este considerata de multi europeni ca o sansa pentru mentinerea UE la nivelul fortei de pana acum dar si pentru stabilitatea democratiei germane si puterea economica a tarii.Situatia din lunile ce vor urma va fi la fel de complicata fie acceptand numai noile directii ale administratiei Trump , evolutiile Brexit in Europa si jocurile la “ tip cacialma “ ce vor fi practicate de Kremlin. Anul abia a inceput, seria surprizelor este deschisa, sa credem ca sperantele nu vor murii ultimile.

×