Toata lumea cauta solutii, toate tarile vor sa iasa din criza. Guvernele vorbesc despre investitii in infrastructura, in cercetare, in invatamant, despre taxe marite sau scazute, despre evaziune fiscala sau stimularea afacerilor de tot felul. Expertii ii numesc conservatori pe cei care se bazeaza pe austeritate si progresisti pe cei care pun accentul pe investitii. Unde e Romania oficiala in acest peisaj?
Dupa evolutiile ultimelor luni, cred ca Romania este regresista. Ea pare sa isi bazeze proiectele pe un sistem asemanator celui de la Bretton Woods, pus la cale de Natiunile Unite in 1944 cand a fost stabilit un sistem financiar mondial bazat pe dolar, ca moneda de referinta, si pe aur, ca baza a valorii dolarului. Acest sistem a disparut de facto in 1971, cand SUA au renuntat oficial la convertibilitatea dolarului in aur.
Romania basesciana a preluat insa modelul de la Bretton Woods si l-a modernizat. Ea se bazeaza acum pe dolar si pe aur, cupru, gaze de sist, orice fel de resurse care pot fi vandute repede, pe ceva bani care sa ajunga aici pana la alegeri. Iar dolarii despre care vorbesc par sa se afle mai ales la DNA. In conturile acestei societati judiciar-comerciale se afla, pare-se, bancnotele verzi necesare pentru stabilizarea leului. Altfel nu se explica, de pilda, alchimia stranie din chiar dosarul meu, celebrul "Zambaccian".
La data de 01.09.2006, Ioan Paun, pe atunci invinuit in dosar, transmite catre DNA, prin intermediul sotiei sale, suma de 118.650 USD. In procesul verbal prin care aceasta pretinsa suma se inregistreaza la DNA, inclusiv cu seria si numarul fiecarei bancnote, se mentioneaza, “Suma de 118.650 USD a fost primita de sotul meu Paun Ioan, in perioada august 2002 – februarie 2004, de la Dana si Adrian Nastase'.
Procurorii DNA au considerat aceasta suma 'corp delict' .
Dupa verificarea bancnotelor depuse la dosar se constata, paradoxal, ca un numar de 255 de bancnote de 100$ au fost identificate ca avand data tiparirii efective in trezorerie, in perioada februarie 2004 – decembrie 2005, deci au fost puse in circulatie in anii 2005 si 2006, evident ulterior lunii februarie 2004.
Sa recapitulam. Eu am dat mita niste bani care nu fusesera inca tipariti. E o idee. Alta idee ar fi ca DNA a facut o donatie sau un imprumut pentru ca acest dosar al meu sa fie mai bogat si mai convingator. Doar ca a gresit, nu a cercetat amanuntit chestiunea asta cu data tiparirii bancnotelor.
In felul asta, institutia guvernata de Daniel Morar se transforma intr-o banca a justitiei romane care ofera probe celor care n-au, o institutie menita sa asigure lupta impotriva coruptiei chiar si atunci cand coruptia nu exista.
Evident, cetateanul roman e cel care plateste "dobanzile" aferente acestor credite cu buletinul pe care le ofera, generos, procurorii. Cheltuind enorm cu acest sistem judiciar, romanii continua sa nu aiba justitie.