x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A cui politică o face Băsescu?

A cui politică o face Băsescu?

de Petru Calapodescu    |    14 Ian 2013   •   15:15

Între două zbânţuieli cu snowmobilul sau chermeze cu "tribul" personal ba într-o staţiune, ba în alta, prin vilele blocate pentru uzul personal, cu cheltuieli despre care Cotroceniul şi RAAPPS tac mâlc, Traian Băsescu a zburat niţel până-n Cipru, unde avea loc o reuniune a Partidului Popular European. Pentru ca presa "periculoasă pentru siguranţa naţională" (în viziunea prezidentului), sau de-a dreptul "nazistă" (potrivit contestatei Oana Hăineală, preşedintele CSM) să nu cârtească iar, Preşedinţia s-a grăbit să producă un comunicat. Cum că invitaţiile de participare la summit, unde pepeiştii îşi stabileau poziţia pentru negocierile privind cadrul financiar al UE (buget, sistem de constrângeri etc) s-au făcut pe formatul de participare la Consiliul European. Vezi, dagă Doamne, Băsescu nu s-a dus acolo în ţinută portocalie, de pedelist, ci ca reprezentant legiuit al statului român. Păi, tocmai aici e problema.

Se vădeşte, încă o dată, că România e sufocată de un paradox politic şi funcţional incredibil. Guvernarea, girată de electorat cu un zdrobitor 70%, e construită pe doi piloni, unul social-democrat, celălalt liberal şi conservator, care şi-au armonizat opţiunile de evoluţie a ţării şi au un program comun. Cu totul altul decât programul catastrofal al PDL-UDMR, emanat şi susţinut, adesea impus, de Traian Băsescu, prin care ţara, economia şi parametrii sociali au fost puşi la pământ. Opţiunea actualului Guvern este clară şi e în consens cu aceea a ţărilor emergente din Grupul "Prietenii Coeziunii", prin care acestea se opun dictatului ţărilor bogate şi cer o utilizare echitabilă a Bugetului Uniunii, precum şi direcţionări care să le permită dezvoltarea propriilor economii, ieşirea din statutul de simple pieţe pentru granzi.
Aceste opţiuni au fost exprimate fără echivoc şi astă toamnă, la Bucureşti, unde a avut loc o reuniune a "Prietenilor Coeziunii". Fie spus, în acelaşi timp, în Capitală se desfăşura Congresul PPE, Băsescu, tocmai scăpat de demitere cu sprijinul liderilor acestui partid, nemaisprăvind să le facă plecăciuni şi să rostească jurăminte de credinţă veşnică. Pentru prim-miniştrii "Coeziunii", prezenţi la Bucureşti, n-a avut timp barem să-i invite protocolar la o cafea, la Cotroceni... Ale cui interese le susţine Traian Băsescu este mai mult decât limpede. Pentru a cui politică a votat şi votează în Consiliul European este iarăşi clar. În ce măsură se va opune în Consiliu tendinţelor impuse de bogaţii Europei este de asemenea evident. Înverşunarea cu care, având în spate controversata hotărâre a grupării sale de la CCR-ul condus de Augustin Zegrean, s-a cramponat şi se cramponează de reprezentarea abuzivă a ţării de către el şi numai de către el se va răsfrânge, iată, şi asupra exerciţiului bugetar şi de politică economică a UE şi în perioada 2014-2020, cu efecte nocive asupra eforturilor oricărui guvern, altul decât cel ieşit din capul lui Zeus.

La fel de păguboasă mi-e teamă că va fi şi permanenta imixtiune a lui Traian Băsescu în negocierile cu FMI, raporturile cu această instituţie fiind iniţiate de el şi apoi derulate fără ca, prin Constituţie, preşedintele să aibă fie cel mai mic rol în privinţa programului economic al ţării. Şi de astă dată va susţine constrângerile FMI, va cânta ca de obicei partitura înstrăinării grabnice, în condiţii net defavorabile a resurselor de cupru sau de aur? Va ignora şi de astă dată studiul chiar al unui lider al FMI, care susţine că "politica tăierilor" bezmetice, impusă de FMI în ultimii 4 ani, a avut efecte dezastruoase pentru ţările-victimă?

×