x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A pornit războiul împotriva Academiei

A pornit războiul împotriva Academiei

de Dan Constantin    |    04 Mai 2017   •   08:30
A pornit războiul împotriva Academiei

În 26 aprilie a fost lansat Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și de Comunicare Strategică-LARICS. Evenimentului i-a fost dedicat un simpozion la Academia Română, acțiune firească deoarece LARICS este o componentă a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” din structura de unități de cercetare a Academiei. Alocuțiunile de la lansare au precizat mai ales contextul complicat în care România este supusă unor campanii de manipulare și atacuri directe, explicite atât din afară țării, cât și cu ajutorul „coloanei a cincea”, care țintesc în instituții și valori naționale.

Experiența recentă arată că avertismentele lansate pentru a trezi la realitate societatea românească asupra căreia se desfășoară de două decenii o ofensivă de deznaționalizare prin falsificarea istoriei, demolarea culturii și tradițiilor sunt imediat amendate de vectori de opinie care pândesc sub masca falsului europenism. Anatema pusă pe apelul celor peste o sută de academicieni este relevantă pentru capacitatea de reacție a celor care au ca profesie trădarea și denotă siguranța lor că sunt protejați de forțe care nu-și mai ascund strategia. Realitatea războiului informațional în care România a devenit țintă nu mai poate fi negată, nici ascunsă sub preș sau învăluită în teze elitiste ale dezbaterii de idei nevinovate. Înființarea LARICS ne pune în fața unui adevăr ocolit cu mare grijă de autoritatea politică mereu preocupată de patinajul pe lângă problemă, devenit un sport la care Bucureștiul vrea să obțină note mari la impresia artistică de la arbitrii din cancelariile europene sau transatlantice.

Campaniile de manipulare și dezinformare subsumate acestui război informațional sunt clar orientate pentru a demitiza valoarea patriotică a Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 prin lansarea de istorii grosier falsificate și susținerea cu ajutorul cozilor de topor a conceptelor artificiale ale moldovenismului și transilvanismului, elemente dizolvante pentru unitatea națională. Urmează ca acțiune statală la Budapesta să funcționeze Comitetul Trianon care are programat vârful ofensiv în 2020.

Cine lansează primul atac la adresa LARICS? Un articol plasat în Sputnik, o platformă de propagandă finanțată de regimul Putin, joacă dezinvolt rolul chelului care-și pune mîna în cap. Academia Română este desemnată ca inamic care, vai, pornește războiul informațional împotriva gigantului mondial al manipulării și dezinformării. Sunt de așteptat pe acest front mesaje convergente de la „Alianța Moscova-Budapesta” care vor să anihileze prin denigrare, din fașă, LARICS. Academicianul Daniel Dăianu spunea pe bună dreptate că în fața unei armate bine antrenate nu-i poți opune doar un laborator.

 

×