Asteptarea de 45 de ani, de dupa razboi, a romanilor ("Vin americanii si ne scapa de rusi!") a fost dezamagitoare si de asta-data. "A venit americanul" Philip Gordon, asistentul doamnei Hillary Clinton, dansa n-a gasit o fereastra in program. Dar n-a venit in Romania, ci mai curand la "omul lor", suspendatul Traian Basescu. Sosit la Bucuresti cu declarate idei preconcepute ("actiuni guvernamentale care pun in primejdie sistemul democratic"), oficialul s-a dus ata de la aeroport la sediul de campanie al lui Basescu, care, fireste, l-a dopat cu noi doze privind "lovitura de stat", "atacurile contra justitiei si a CCR", bla+bla+bla, supracapacitandu-l pentru intalnirile cu presedintele interimar Antonescu si cu premierul Ponta. Probabil, reiterandu-i si promisiunile pentru contracte oneroase, pe care le va fi facut cu prilejul vizitei cersite la Casa Alba si organizate nu de Ministerul Afacerilor Externe, ci de SIE, precum si angajamentul ca, in "parteneriatul strategic" cu SUA, daca va fi ajutat sa revina la Cotroceni, va mentine Romania intr-o pozitie subalterna.
Desigur, pornind de la astfel de premise - la care se va fi adaugat si pozitionarea net probasista a ambasadorului Gitenstein - Mr. Gordon a avut perceptia destul de obturata in fata argumentelor oponentilor lui Traian Basescu, chiar daca acestia aveau in spate voturile pentru demitere a 7,4 milioane de romani. Si chiar daca era clar pentru oricine ca actualul suspendat se ascunsese de frica dupa "scutul" infrac'ional al boicotarii unui referendum strict legal si constitutional. Comportamentul partinitor si rupt de realitatile romanesti al lui Philip Gordon a fost evident si in selectarea onegistilor cu care s-a intalnit la Ambasada: reprezentanti ai unor artagoase si manipulatoaere grupuscule probasiste si pedeliste, fiind complet ignorati cei ai ProDemocratia, ai centralelor sindicale, ai profesorilor si militarilor rezervisti etc.
Mesajul lui Gordon, nici barem subliminal, ci aproape fatis, catre Curtea Constitutionala, a fost evident. Iar oamenii de acolo ai lui Basescu l-au perceput ca atare. Onorabilii s-au facut ca ploua, socotind legala masluirea propriei hotarari si insertia unui text pe dos fata de cel aprobat de plen, au aprobat, contrar bunului simt si principiului simetriei, proportii diferite ale votului in CCR pentru validare/invalidare, si-au batut joc de starea de spirit a populatiei, exprimata la urne, si-au pus pe robe etecusonul de valeti ai lui Basescu.
Paralel, procurorii Codrutei Kovesi (cei care tin sub obroc sesizarile si chiar dosarele privind jafurile comise de fostii demnitari portocalii) au declansat teroarea mai ales prin sate, haituindu-i pe cetatenii care si-au exercitat dreptul democratic de a vota si scotandu-le astfel din cap ideea ca mai au de ce se prezenta vreodata la urne. E mult, e prea mult, s-a depasit orice masura.
Este timpul ca Parlamentul sa uite ca a dormit ani in sir sau a fost umilit fara a reactiona de catre Basescu si camarila lui. Este momentul ca deputatii si senatorii sa-si aduca aminte ca ei reprezinta poporul suveran, ca ei legifereaza in tara asta, inclusiv amendand legi a caror ambiguitate permite, iata, Curtii Constitutionale, sa se tranforme intr-un taraf dirijat de un om care nu si-a ascuns nicciodata tendintele dictatoriale si care nici acum, suspendat, nu pricepe ca funia a ajuns la par. Parlamentul poarta acum raspunderea pentru "calea de urmat". Daca nu va proceda in consecinta, inseamna ca impinge populatia spre alte optiuni, care pot scapa de sub orice control.