Se fac simulări în baza mai multor idei aflate în lucru
Deşi nu sunt jurnalist cu acte în regulă, încerc astăzi un gest de solidaritate cu cei care sunt consideraţi o primejdie pentru siguranţa naţională. Prin urmare, voi ieşi din sfera strâmtă a comentariului şi voi face dezvăluiri. Datele care urmează nu sunt destinate publicului, ci buzunarelor sale. Aceste date mi-au fost destăinuite de surse confidenţiale din guvern, care doresc să-şi păstreze slujbele şi anonimatul.
Oricare bună guvernare are mereu un plan B, o variantă de refugiu pentru marile sale strategii. O guvernare foarte bună, cum doreşte să fie cea a ambiţiosului Emil Boc, nu se mulţumeşte cu atât. Ea ştie că oricând i se pot pune beţe în roate de către o Opoziţie sadică, de judecători cu accese de independenţă sau de pensionari hulpavi şi puşi pe chiverniseală. Aşa că, lucrând zi şi noapte, laboratoarele din Palatul Victoria au reuşit să pună la punct planurile C, D, E şi F ale strategiei anticriză. Le-am aflat, în liniile lor esenţiale, şi vi le supun atenţiei fără alte comentarii.
PLANUL C (iulie 2010). TVA de 21%, cota unică între 12% şi 24%. Se introduce impozitul progresiv pe inteligenţă, în vederea căruia se înfiinţează Agenţia Naţională de Măsurare a Minţii (ANMM), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării şi Turismului. Accize rezonabile pe inundaţii şi grupuri mai mari de patru cetăţeni.
PLANUL D (august 2010). TVA de 44%, dar redus la 20% pentru loţiuni de bronzaj, arme de foc şi confecţii din marmură. Cota unică e înlocuită de un impozit forfetar egal cu 55% din cifra de afaceri. Devin deductibile cheltuielile care demonstrează chibzuinţă şi spirit de economie: sifonul, pingelele, colile de hârtie folosite pe ambele feţe, pâinea prăjită şi săniile trase de câini comunitari.
PLANUL E (octombrie 2010). Fără TVA. Fără cota unică. Taxa naţională de solidaritate cu cei care plătesc taxe (66% din orice sumă încasată de oricine). Pentru întărirea monedei naţionale, pe fiecare bancnotă va fi aplicată o armătură metalică dintr-un aliaj secret şi imposibil de falsificat. Timbru sec în valoare de 2 RON aplicat pe îngheţată, prezervative, vuvuzele de import şi apă plată.
PLANUL F (ajunul Crăciunului). TVA negociabil, cotă unică de 20%. Se introduce acciza pe idei. Cum majoritatea cetăţenilor îşi exprimă ideile în spaţii publice de genul restaurantelor şi cafenelelor, acciza va fi inclusă în nota de plată. Se exclud de la accizare ideile proguvernamentale. Pentru evitarea evaziunii în acest domeniu, se introduce taxa pe tăcere ostentativă.
În acest moment, experţii guvernamentali pun la punct planurile G-K, menite să menţină viabile negocierile cu FMI-ul până în vara viitoare. Se fac simulări în baza mai multor idei aflate în lucru.
Taxa pe invocarea Constituţiei, taxa de însoţitor pentru copiii în vârstă de până la 4 ani, eliminarea celui de-a nouălea salariu, acciza pe messenger sau impozitul pe încălţăminte cu talpă sunt cele mai importante dintre ele. Până la definitivarea acestor idei, guvernul simulează inclusiv guvernarea.
Citește pe Antena3.ro