x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Accelerarea privatizarii

Accelerarea privatizarii

27 Ian 2005   •   00:00


de CODRUT SERES
Pentru Ministerul Economiei si Comertului (MEC), 2005 va fi, cu siguranta, anul accelerarii procesului de privatizare. Interesul national, atragerea investitorilor strategici (capabili sa modernizeze entitatile achizitionate si sa produca valoare adaugata), corectitudinea responsabililor din acest domeniu sensibil si transparenta procesului sunt, in conceptia mea, vectorii unor privatizari performante.
Click pentru a mari imaginea
Vanatoarea de vrajitoare, vendetele ieftine, cautarea de tapi ispasitori, politizarea economiei sau "cumetriile" in detrimentul interesului national, precum si dorinta de inavutire pe cai ilicite nu-mi sunt caracteristice si nici n-am de gand sa ma schimb.

Romania are nevoie de o strategie coerenta de privatizare. Amplul document pe care l-am inaintat in acest sens colegilor mei de cabinet propune o accelerare semnificativa a ritmului, coroborata cu atragerea masiva de investitii pentru modernizarea si eficientizarea agentilor economici din subordinea MEC. Faptul ca actualul Guvern are in studiu finalizarea privatizarii pentru doua importante societati din domeniul energetic, Electrica Moldova si Electrica Oltenia, proces demarat de anteriorul Cabinet, cred ca poate fi considerat o proba a hotararii mele si a echipei pe care o conduc de a nu ne abate de la traseul al carui punct terminus este Uniunea Europeana. In acelasi cadru se inscriu ultimele demersuri procedurale facute in vederea finalizarii tranzactiilor prin care Distrigaz Nord si Distrigaz Sud vor fi preluate de Ruhrgas si Gaz de France. Lansarea privatizarii Electrica Muntenia Sud, "perla coroanei", adevarata proba de foc pentru specialistii pe care-i conduc, este un proces in care mizam pe participarea a patru competitori de prestigiu pe piata mondiala de profil.

Nu in ultimul rand, as aminti definitivarea caietelor de sarcini in cazul celorlalte trei distributii de electricitate aflate inca in proprietatea si sub controlul statului (Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord) si intentia ferma de a scoate la privatizare in cursul acestui an cele trei complexe energetice nou infiintate (Turceni, Rovinari si Craiova). Aceste structuri complexe si - in ciuda unor suspiciuni nefondate - profitabile au atras deja interesul unor mari "jucatori" pe piata mondiala. Noua echipa de conducere a MEC va face tot ce-i sta in putinta sa maximizeze, in favoarea statului, oportunitatea de a transfera catre managementul privat importante capacitati de productie a energiei, fie ele termo sau hidro, domeniu unde interesul pentru achizitionarea de microhidrocentrale si derularea unor parteneriate se mentine constant.

Unul dintre punctele la care tin foarte mult este ca MEC sa ofere pe piata bursiera (si o va face) pachete semnificative din actiunile detinute la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, de la distributiile de electricitate Muntenia Nord si Transilvania Nord.

×
Subiecte în articol: editorial