x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adio, pică Udrea

Adio, pică Udrea

de Miruna Munteanu    |    25 Mar 2013   •   16:18

La sfârşitul alegerilor din PDL, discursul învinsului l-a ţinut Traian Băsescu. Elena Udrea încă mai spera refacerea votului, când preşedintele a postat pe Facebook tulburătorul său mesaj de adio. Un mesaj atât de delirant încât pare izvorât dintr-un episod psihotic, nicidecum din vreo strategie politică. Cică democraţie înseamnă să nu ieşi din cuvântul unui lider autoritar. Şi cică e curat “fesenism” dacă 50% din partid nu mai ascultă de Cotroceni. Să votezi altfel decât vrea comandantul suprem devine pur şi simplu fraudulos!

Despre “fraude” vorbise şeful statului, încă dinainte să se închidă depunerea candidaturilor pentru conducerea PDL. Enunţase transparent planul B - în cazul victoriei lui Blaga. Scenariul era obligatoriu pentru a asigura retragerea “demnă” din partid a fidelilor lui Zeus şi regruparea lor sub un alt stindard. O manevră sclipitoare: Blaga rămâne să deconteze oalele sparte ale guvernării Băsescu-Boc, în vreme ce responsabilii direcţi ai dezastrului se “reinventează”, departe de stigmatele portocalii.

Stratagema ar fi fost genială, dacă nu ar fi sabotat-o chiar năravurile preşedintelui. Cu un alt vârf de lance decât Elena Udrea, ar fi putut prosti ceva electorat. Când, însă, vrei să-ţi faci barcă de salvare din cele mai grele pietre de moară, supravieţuirea (politică) devine problematică. Dar supunerea necondiţionată râmăne singura calitate pe care Traian Băsescu o apreciază la colaboratorii săi. Iată de ce este incapabil să se desprindă (măcar de ochii lumiil) de cele mai controversate personaje din anturajul său. Aşa se explică şi reacţia sa de ibovnică sedusă şi abandonată, de după anunţarea victoriei lui Blaga. Pentru prima dată, partidul său marionetă a refuzat să-l asculte orbeşte.

“Nu tata a candidat la alegerile din PDL” – a bâiguit avocalic europarlamentara EBA. Fals! Elena Udrea a fost şi rămas avatarul blond al preşedintelui. Întreaga sa “forţă” politică se bazează exclusiv pe relaţia cu jucătorul de la Cotroceni. Care nu a ezitat să-i facă, deschis şi neconstituţional, campanie electorală. Ba chiar să ameninţe cu represalii, în caz că favorita sa nu câştigă. Intervenţia lui a redus mult din handicapul iniţial al Elenei Udrea, însă nu a putut bascula rezultatul final. Traian Băsescu a pierdut. Şi asta nu ştie să facă...



×