x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am devenit imuni la bunele practici din statele UE?

Am devenit imuni la bunele practici din statele UE?

de Serban Cionoff    |    28 Aug 2020   •   15:42
Am devenit imuni la bunele practici din statele UE?

Circulă intens și este îndelung comentată pe canalele de informații știrea că Phil Hogan a demisionat din postul de Comisar european pentru comerț, după ce, în urmă cu câteva zile, s-a aflat printre participanții la reuniunea aniversară a unui club de golf din Irlanda, țara sa, pe care o reprezenta în cadrul executivului comunitar. La pachet cu el și-au mai prezentat demisiile ministrul irlandez al agriculturii și alți doi oficiali, care, și ei, au luat parte la această manifestare la care numărul participanților a depășit baremul fixat în condiții de pandemie. Iată o întâmplare din care mă încumet să cred că am avea și noi câte ceva de învățat!

De reținut mi se pare în primul rând faptul că demisia (de-acum) fostului comisar european, ca și demisiile celorlalți oficiali irlandezi nu au venit doar în urma unor acute procese de conștiință și al unor amarnice remușcări de ordin strict personal. Nu, fiindcă, după cum au remarcat comentatorii acestui eveniment, toate  demisiile au venit după ce opinia publică din Irlanda a dezavuat în mod categoric asemenea comportamente care au încălcat normele în vigoare pentru manifestările publice și, lucru iarăși demn de reținut, după ce atât Phil Hogan cât și celelalte persoane publice implicate și-au, tot în mod public, prezentat scuzele cuvenite. În fine, dar câtuși de puțin în ultimul rând, să mai reținem că însuși guvernul irlandez s-a delimitat față de comportamentul incorect al celor în cauză. Așa după cum, nici președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a avut nici-o rezervă și a aprobat imediat demisia reprezentantului Irlandei în comisie.

 Este de la sine înțeles faptul că există oareșce diferențe între modul în care este comentată această știre în diferite state membre ale UE, așa că să nu ne fie de mirare dacă, în cazul României, se ridică niscai semne de întrebare. Chiar dacă, după câte cunosc, la noi nu au circulat și fotografii de la respectiva reuniune aniversară. Au circulat, în schimb, și cred că în arhive mai există, seturi de fotografii de la o chermeză organizată pe la sfârșitul lunii mai anul curent în biroul premierului României, Ludovic Orban. Deci, în plină pandemie! Fotografii în care,dimpreună cu șeful Executivului, mai erau surprinși și alți demnitari. Lucru care, poate, nu ar fi trebuit să deranjeze prea mult, dacă instantaneele nu erau surprinse în plină perioadă de aprige restricții de natură să protejeze populația scumpei noastre patrii de amenințarea Covid 19. Care restricții, în cazul în care nu erau respectate, în primul rând de către noi, capetele de locuitor, se aplicau mintenaș amenzi zdravene. Ceea ce, după cum bine știm, s-a și întâmplat și se mai întâmplă. Nu zic ba, în cazul de față, Poliția Capitalei a intervenit și a aplicat amenzi, parcă unele de 3000 de lei și altele de 2500 de lei. Și, cu asta, basta! Personajele din fotografii și-au păstrat, bine mersi, înaltele funcțiuni în statul de drept, iar domnul președinte al tuturor românilor a trecut cu foarte multă lejeritate peste întâmplare, cu toate că nu puține au fost luările de atitudine ale presei scrise și audiovizuale pe acest subiect.

 Mi s-ar putea reproșa că asta s-a întâmplat prin luna mai și încă în condițiile de relativă relaxare care au urmat încetării stării de urgență, iar acum mergem în pas grăbit către luna septembrie și alta este agenda priorităților publice. În plus, orice sancțiune administrativă sau, cu atât mai puțin juridică, în acest caz este exclusă, neputând fi luată retroactiv. Fie și în conformitate cu înțeleapta zicere din comoara folclorului nostru:,,Mortul de la groapă, nu se mai întoarce!’’ Nu altceva zic și eu, deși luând de bună ideea că, stat membru al marii familii europene fiind, este necesar și corect să luăm aminte la bunele practici din sistemul  instituțional al partenerilor noștri. Motiv pentru care îmi permit să supun atenției cititorilor două formulări:1) opinia publică a dezavuat faptele; și 2) guvernul s-a delimitat în mod categoric de comportamentul respectivilor.

De acord cu dumneavoastră, de data asta nu mai putem opera în concordanță cu aceste foarte bune practici europene. Dar ele pot și trebuie să fie reținute fie și cu titlu preventiv, sub incidența lui ,,dacă s-ar mai putea întâmpla să…’’

Asta, însă, numai cu condiția ca, până să avem și la noi acasă vaccinul anticovd19, unii anume decidenți în materie de treburi publice să nu fi devenit imuni… la acest tip de bune practici cu adevărat europene!  

                                                                 

×