x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am o veste mare: se dă liber la cules de sparanghel!

Am o veste mare: se dă liber la cules de sparanghel!

de Serban Cionoff    |    11 Mar 2021   •   18:11
Am o veste mare: se dă liber la cules de sparanghel!

Panicarzi și cârcotași din fire cum suntem, uite că, și de data asta, luați cu valul protestelor împotriva portului măștilor, a vaccinării și a carantinei, nu am dat atenția cuvenită unei știri pe care, de bună seamă, trebuie să o cunoască cât mai mulți dintre noi. Potrivit știrii publicate de publicația Taz.de și preluată pe pagina „Știri diaspora”, Asociația fermierilor și alte organizații au solicitat guvernului federal să permită ca, în acest an, angajarea lucrătorilor să se facă fără asigurare medicală pentru o perioadă de 115 zile. Decalând, în acest fel, termenul de 3 luni, recte 70 de zile, pentru care este prevăzută suspendarea plății asigurărilor sociale pentru sezonieri. Motivul invocat fiind condițiile servere impuse de combaterea pandemiei și care afectează grav bugetul angajatorilor din această importantă ramură a economiei germane, recte culesul sparanghelului. Drept pentru care m-am grăbit să fac publică vestea, nu cumva să se găsească angajatori de pe alte meleaguri care să le ia pâinea de la gură cadrelor noastre specializate.

 Aceasta este marea veste și, dacă tot v-am dat-o, aștept să mă criticați. Adică să îmi aduceți aminte că, anul trecut, cam tot pe vremea asta, harnice detașamente de români de pe meleaguri sucevene erau duse cu autocarele până la Cluj. De unde i-au preluat, în cascadă, avioane care i-au dus la țanc la Freiburg și la alte destinații mai mult sau mai puțin ospitaliere. Spun asta pentru că, să vezi și să nu crezi!, odată ajunși la locurile de muncă, sezonierii, pe care la ei acasă, autoritățile nu îi lăsau să meargă la câmp din motiv de Covid-19, au avut o cruntă dezamăgire! Văzând că, în loc de cei 3000 de euro pe lună cât li se promisese, luau cu mult mai puțin. Bașca faptul că trebuiau să muncească 100 de ore pe săptămână și să locuiască în niște condiții care numai a ospitalitate și a civilizație nu aduceau. După care s-a petrecut ceva care a pus capac la toate, adică un românaș de-al nostru, om la 57 de ani, care lucra la o fermă din satul Schlatt, a murit răpus de pandemie, după ce angajatorul nu a făcut nimic pentru ca să îl ajute.

 Atât de mare  a fost revolta sezonierilor români- dintre care, nu puțini, lucrau și ei în condiții deosebit de grele- încât, de voie de nevoie, ambasada României a contactat autoritățile germane pentru a vedea ce se întâmplă,de fapt, în fermele unde muncesc acești conaționali. Demers căruia, aici, acasă, nu i s-au adăugat și altele, cum ar fi, de pildă, cele care trebuiau să stabilească firmele care au recrutat sezonierii, încălcând în mod sfidător restriștile în vigoare pe întreg teritoriul scumpei noastre patrii. Iar, dacă nu mă înșel, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a cerut guvernului Orban, la acea vreme în exercițiu, să trimită de urgență avioane care să îi aducă acasă pe sezonierii din Germania.  A auzit, însă, cineva ca această solicitare să  fi avut succes? Haida-de!!!

 După cum nu cred că măcar unul dintre cei care au recrutat forța de muncă pentru „Operațiunea Sparanghelul” - repet și întăresc: încălcând în mod flagrant dispozițiile legale- să fi fost cercetat, dar încă să fie adus în fața justiției și fi fost sancționat. Unul dintre motivele cel mai des invocate de către oameni bine informați în materie fiind acela că respectivele persoane și entități se bucură de protecția unor înalte autorități locale. Ceea ce, la urma-urmelor, nu însemnă decât că este de acum croită pârtie celor care vor să se înscrie în competiția „Recrutăm sezonieri pentru campania Sparanghelul, ediția 2021”.

 Așa că, de asta m-am și grăbit să vă dau marea veste că, în țara lui Hegel și a lui Goethe, sezonierii români sunt așteptați cu mare interes. Aceasta este vestea și vă rog să nu mă întrebați mai multe despre condițiile care vor fi prevăzute în contracte,fiindcă eu ceea ce am știut v-am și spus. Mai precis, că Asociația fermierilor germani a solicitat guvernului federal să permită ca lucrătorii să fie angajați fără să li se mai plătească asigurări medicale pe fix 115 zile.

 Aviz amatorilor, adică misiților din județul Suceava și din alte județe ale scumpei noastre patrii! 

×