x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Animalele SPP, nelegate de salariul minim

Animalele SPP, nelegate de salariul minim

de Dan Constantin    |    15 Dec 2015   •   07:43
Animalele SPP, nelegate de salariul minim

Salariul minim poate răsturna Guvernul tehnocraţilor? Poate, dar nu se va întâmpla. Liviu Dragnea vrea să-şi arate muşchii dând avertismente lui Cioloş, dar va vota cu două mâini Bugetul 2016. Parlamentarii au aprobat creşterile pentru bugetari, dar salariul minim propus de Victor Ponta intrase doar în schiţa de buget pentru 2016. Fetiţa cu chibrituri de la Finanţe are o aliată în doamna Costea de la Ministerul Muncii atunci când dau mesaje confuze legate de creşterile salariilor. Principiul de bază este NU SE POATE. Din acest punct încep negocierile cu sindicatele fără dinţi. Mai puţin apăraţi sunt însă angajaţii din sectorul privat, baza economiei care produce şi susţine veniturile statului.

Fişele ordonatorilor principali de credite - există 55 de asemenea titulari - arată că în 2016 cheltuielile de personal cresc cu procente substanţial mai mari decât prognoza pentru PIB. Sunt instituţii la care sporurile cu salariile sunt corelate doar cu forţa pe care o degajă şi pentru care echilibrul financiar, deficitele, cumpătarea rămân valabile în sfaturile pentru prostime. La Administraţia Prezidenţială, cheltuielile de personal cresc în 2016 cu 46,9 la sută faţă de 2015. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are o creştere anuală la salariile de bază cu 13,4 milioane. Ministerul Public - adică procuraturile - au prin buget o creştere la salariile de bază cu 26,4 la sută, la care se adaugă alte două canale de rotunjire a veniturilor pentru „condiţiile de muncă” şi „alte sporuri”, care reprezintă nu mai puţin de 107 milioane de lei. DNA primeşte un buget pe măsura zăngănitului de cătuşe - 67 milioane de lei la salarii de bază - spor anual de 31 procente, plus alte 7,2 milioane pentru condiţiile de muncă. CSM are prin buget creşteri de 12,8 procente la salarii de bază, plus vreo 7,2 milioane de lei pentru condiţiile de muncă şi alte sporuri.

Bani se găsesc, aşadar, doar pentru cine trebuie. Chiar şi animalele din dotarea SPP au coşul zilnic cu 11 procente mai dotat de la buget. Hrana lor nu este legată de salariul minim pe economie.
 

×