x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul 2012 şi cei care vor urma

Anul 2012 şi cei care vor urma

de Adrian Vasilescu    |    16 Oct 2011   •   21:00

Un nou ciclu economic s-ar intrupa, in Romania, incepand din 2012. Mizand, desigur, pe o noua faza de avant. Trenul cresterii economice a pornit deja. Avem sansa unui PIB cu plus in acest an, dar ar putea fi si unele intarzieri. Mai ales ca nu au fost gasite inca solutii pentru depasirea starii financiare fragile din acele companii de stat risipitoare de resurse. Mai mult, din cauza vechilor reflexe, de care nu reusisem sa ne rupem total, sectorul privat nu primeste inca indeajuns sprijin.

La 31 martie, in acest an, am iesit din recesiune. Dar doi ani de contractie, care ne-au dat de furca fara intrerupere, si-au lasat o amprenta dura. S-au inchis fabrici, companii din servicii ori din alte sectoare, sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca, salariile au scazut, viata unei mari parti a populatiei s-a inrautatit. Socul cel mai dur ni l-a produs despartirea de iluzii. Sa ne amintim ca, in Romania, criza a inceput cu restrangerea imprumuturilor date de banci. De aici, inevitabil, am ajuns la ajustarea consumului. De fapt, am ajuns la o incetinire a cresterii bunastarii peste cota veniturilor curente. In plus, societatea romaneasca s-a vazut nevoita sa reinvete ca accesul la o bunastare pe datorie, pe care incepusem s-o incropim, nu este posibil fara in­de­plinirea unor criterii cu desa­varsire ra­­tionale. Si nicidecum emotionale. Mai cu seama ca oferta interna de bunuri si servicii avea sa creasca nu incet, ca in cel de-al patrulea tri­mestru din 2008, ci inregistrand valori negative, ca in 2009 si 2010. S-a oprit si fluxul de bani trimisi acasa de romanii plecati in lume, care tot urca.

Ne-a ramas o unica sansa: Acordul de imprumut cu Uniunea Europeana, FMI si alti finantatori internationali. Un document vital. Dar insotit de mai multe criterii de performanta. Cel dintai: scaderea deficitului bugetar, ce facuse un salt periculos dupa ce ani in sir s-a situat sub pragul de 3%. Ajustarile bugetare nu mai puteau fi amanate. Schimbari importante nu aveau cum sa intervina inainte de echilibrarea bugetului. Si nici mai multa bunastare nu puteam avea. O alegere radicala era asadar inevitabila. Ori era grabita ajustarea bugetara, ori Romania ar fi fost silita la noi amanari in planul cresterii economice.

De nenumarate ori, in dezbateri publice, am auzit rechizitorii impotriva austeritatii, insotite de pledoarii pentru grabirea cresterii economice. Prin fortarea unor deficite bugetare mari si a unui surplus de inflatie, care sa ajute atat veniturile fiscale, cat si PIB-ul. Desigur, cu teze populiste se poate sustine orice. Inclusiv iesirea din criza incepand chiar de maine. Numai ca, in nici o imprejurare, cheltuielile bugetare nu pot fi mai mari nici macar cu un leu decat veniturile bugetare plus imprumuturile angajate de stat pentru acoperirea deficitului public. Iar prin umflarea preturilor n-am obtine decat pierderea instabilitatii financiare, fara nici un castig de PIB.

Dar anul 2012 si cei care vor urma nu vor mai semana cu anii 2009-2011. Important va fi sa fie fortata iesirea din criza. Un proces indelungat, complex si dificil. Fapt care cere, din partea societatii romanesti, un efort urias de grabnica restructurare, de eficientizare, de perfectionare a intregii activitati. Si adaptarea in viteza a economiei la un sistem competitiv. Mai departe, cred ca in 2012 tara se va putea angaja pe doua fronturi: unul pentru insanatosirea in continuare a bugetului si al doilea pentru consolidarea cresterii economice. Altfel, doar taind cheltuieli bugetare, s-ar putea sa fim loviti de alte si alte disfunctionalitati

×