x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Apa e bună

Apa e bună

de Tudor Octavian    |    05 Ian 2012   •   21:00

Mi s-a spus de mic ca trebuie sa fiu modest, dar nu mi s-a spus nici cat si nici ce-i modestia. O virtute are in consecinta castiguri si pier­de­ri, iar cand n-are o definitie clara poa­te sa semene cu orice altceva. Mo­destii cartierului in care am co­pi­larit erau oameni resemnati. La femei, mai ales, modestia echi­va­la cu un gen de supunere feudala. Nevasta care indura totul in ta­cere era pilda de modestie.

Chestiunea modestiei trebuie dis­cu­tata numai la cei care pot mult, au mult, gandesc mult, dar si la ei printr-un vizavi cu lacomia si ingamfarea multului. Toata lu­mea e muncita de intrebari, numai ca unii sunt munciti de ele de­vre­me. Cand am intrebat un unchi de ce trebuie sa fiu modest, el a stat un timp pe ganduri, aproa­pe ca-i au­zeam rotitele mintii cum i se in­var­teau tocite si ruginite in cap, ca sa-mi raspunda, privindu-ma as­pru in ochi: D-aia! A fost pri­mul mare beneficiu, dintr-o lunga se­rie de esecuri, in sustinerea ideii ca in orice pierdere exista si o doza de bine. Am inghitit in sec, am con­­chis ca nu de la unchiul acela aveam sa iau toata viata lumina, dar m-am ales cu intrebarea cu care imi castig si azi painea: De ce?

Exersand-o, in cele mai diferite si chiar confuze momente ale ani­lor de scoala, si ajungand tot mai des la unele raspunsuri, care angajau intrebari si mai imperioase, ins­tinctul de aparare m-a dus la min­ciuna. Am pus toate raspunsu­rile la interbari in seama unor ce­le­britati care trebuiau crezute, fiindca – vorba unchiului cu ro­ti­te­le creierului obosite – d-aia erau ce­lebritati. Am citat frecvent ziceri care nu fusesera spuse de clasicii si inteleptii lumii niciodata. Cum ar fi bunaoara cugetarea lui Confucius ca 'Apa e buna'. Mi-a venit pe limba s-o rostesc intr-o zi in care, neavand nimic de mancare acasa, am menajat-o pe mama, biata de ea, rostind a doua ju­ma­ta­te a unei constatari fara continut fi­lo­zofic: Cand n-ai ce manca, e buna si apa. Am mancat o cana cu apa si am dat vina pe Confucius, care ar fi zis cel dintai ca apa e buna. Ulterior, am descoperit ca faimosul intelept chinez spusese cam acelasi lucru, dar nu pentru ca era lihnit, ci in relatie cu principiile primordiale ale vietii.

Deprinderea de a minti naste deprinderea de a nu mai fi sigur pe ce-ai mintit. Cand spui de multe ori o vorba de a ta ca si cum ar fi a unui mare artist, iar publicul reactioneaza incurajator, numai minti cu complexe. Minti convins si cu folos. Ce conteaza cine ce a zis, daca zicerea e cu folos general? E o proba de modestie la fel de buna ca oricare alta. Sa sporesti gloria unui om care a meritat-o nu-i un pacat.

×
Subiecte în articol: editorial