x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Refugiat din sectorul 2 în sectorul 6

Refugiat din sectorul 2 în sectorul 6

de Ionuț Bălan    |    22 Dec 2022   •   06:15
Refugiat din sectorul 2 în sectorul 6

O cunoștință mi-a relatat că ar intenționa să-și închirieze apartamentul din sectorul 2 până după alegeri și să se mute în sectorul 6, unde ar plăti o chirie mai mică decât cea încasată și ar avea condiții mai bune de trai, infrastructură și trafic.

 

Eu i-am mărturisit că nouă, moldovenilor, ne-a fost prea greu să ajungem în sectorul 1 ca să renunțăm. Așa că o să continuăm lupta.

Mai ales că așezările orășenești din Moldova de unde venim, dar și municipiile Brăila, Buzău nu sunt organizate pe sectoare, ci au un primar unic care spune „Asta-i, uăi, situația!”, ceea ce face imposibilă obținerea stării/statutului de refugiat.

Ca să răscolesc un pic trecutul mai îndepărtat, în interbelic, prin 1927, sectoarele n-aveau numere, ci culori: Galben - 1, Negru - 3, Albastru - 4 și 5, 2 era jumătate galben, jumătate negru, însă important e că 6 era verde. După care sectoarele s-au înroșit și s-au numit raioane: Stalin, Lenin, Dej. Au redevenit iarăși sectoare, precum tradiția drumurilor de la țară, care fac unghiuri de 90 de grade ca să treacă pe la fiecare prin poartă chiar și după ce devin străzi asfaltate, dar asta numai ca să ne întrebăm ce bunuri publice sunt oferite de primăria de sector în contul achitării taxei de proprietate? Pentru că dacă venitului încasat nu-i corespunde transparent cheltuiala aferentă, atunci impunerile se pot numi biruri. Ca în vremea dominației turcești, când se încasau fără a se oferi nimic în schimb.

Dacă mă gândesc mai bine, prin 2021, o altă cunoștință voia să-și vândă locuința din sectorul 2, plasată parcă pe șoseaua Ștefan cel Mare, și să-și cumpere alta, pe aceeași arteră, dar în partea din sectorul 1, pentru că aprecia că urbea nu e armonizată fiscal și impunerile de la câteva sute de metri distanţă sunt mai relaxate.

Persoana considera că în cartierele clujene Mănăștur, Gruia sau Andrei Mureșanu fiscalitatea e absolut la fel. Așa cum se întâmplă în Copou, Tătărași ori Nicolina la Iași, în Coiciu și Tomis la Constanța.

Cea de-a doua cunoștință, de pe strada cu nume de domnitor moldovean, spunea că e posibil să exagereze un pic când discută de paradisul fiscal sector 1 și că sunt multe alte probleme cum ar fi întâlnirile la ore de vârf cu mașinile de gunoi, care nu prea se mai produc în sectorul 2, dar că nu e improbabil, pe viitor, ca Voluntari, Bragadiru sau Tunari să se transforme într-un mic stat american Delaware și bucureștenii alungaţi de fiscalitate să se refugieze acolo.

×