Dacă 80% din accesările de pe internet au ca destinaţie site-urile pentru adulți, iată care ar fi - la modul cum e înţeleasă democraţia în zilele noastre - cei mai mari susţinători ai tehnologiei informației.
Iar în condiţiile în care această industrie nu-şi găseşte „întrebuinţarea” la nivel educaţional, ci doar pentru un soi de divertisment care stă la baza lipsei de spor natural, nu se poate vorbi de generarea de salt tehnologic.
Acesta ar fi folosit ieşirii din criză, însă, în ciuda declaraţiilor belicoase, momentul dificil nu a fost depăşit, dovadă că Banca Centrală Europeană n-a renunţat la relaxarea cantitativă (quantitative easing - QE), ceva destul de apropiat de rezultatul majoritar, democratic, al IT-ului la nivel de accesări.
Aşadar inovaţiile sunt utilizate în scop neproductiv, aduc atingere dezvoltării societăţii, metodele administrative sunt contraproductive, rămâne de văzut dacă de vină e atracţia prea mare pentru site-urile pentru adulți şi jocuri sau interesul prea redus al IT-ului pentru educaţie.
Asta fiindcă dacă 80% din accesări vizează o formă care constituie conținutul site-urilor menționate, iar peste 10% jocurile, e greu de pretins că ceea ce rămâne nu e infim. Oare acest procentaj chiar o fi crescut în pandemie, după ce reporterii de la New Yorker, de pildă, au început să lucreze de acasă?
Fac precizarea că în acest procentaj de peste 90% am inclus şi reţelele de socializare.
Pfui! şi acum îmi dau seama că n-am pomenit nimic de criptomonede. Oare de ce, fiindcă ziarele au titrat la un moment dat, relativ recent, că se îndreaptă spre uitare? Acest lucru se poate produce, dar mai întâi e nevoie ca relaxarea cantitativă să înceteze pentru a dispărea şi replica IT la QE a BCE.
Până atunci se poate pune întrebarea: Ce fac criptomonedele, industria care are ca obiect site-urile pentru adulți, rețelele de socializare şi jocurile în reţea când se ia curentul?