x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aştept prăbuşirea hoţilor?

Aştept prăbuşirea hoţilor?

de Lucian Avramescu    |    10 Iun 2012   •   12:07

Dimineata de duminica la Sangeru. Soarele, absent trei saptamani, vreme in care a tot plouat, pare o omleta pe cer. Omleta prajita doar din galbenusuri. Gradinile, inca lacustre, scot la suprafata, printre broaste, cate un fir de patlagica mai inalt. In rest, marea care a venit la noi acasa si taranii care asteapta s-o soarba indarat cerul, cel care-a adus-o, pentru a se reapuca de resadit si plivit. Agitatie electorala in televizor, mai subtire pe ulita. Ce asteptati de la aceste alegeri? Intrebarea este adresata lui Victor Ponta in Gorj, lui Crin Antonescu in Bucuresti. Altor politicieni mai rasariti. Apare si fostul premier Adrian Nastase, cu familia. Ce asteptati? Raspunsuri prudente pentru a nu sifona legea electorala care azi e compusa numai din restrictii. Sa nu faci reclama unui candidat, sa nu spui ca altul ti-e antipatic, sa nu... Candidatul Paleologu a gresit ceva si cere alt buletin de vot. Cum e posibil? – se intreaba ironic-intrigat realizatorul tv Niels Schnecker care comenteaza in direct alegerile. Ii spun eu. Fiul lui Paleologu al batran asa a atras mereu atentia asupra sa. Cu o poanta, cu o glumita, cu o eroare din care construieste apoi merite. Daca vota normal, nimeni nu-l baga in seama. Asa a devenit stire. Inchid televizorul si incerc sa raspund aceleeasi intrebari. Poate ca din intamplare voi fi chestionat si eu, in calitatea mea de cap de locuitor. Ce asteptati de la... Pai astept sa se termine. Sa se ispraveasca odata aceste locale care, in unele zone au reasezat coafura unor candidati si au desenat altfel, in sala de chirurgie estetica a strazii, nasuri. Gata. M-au obosit. Apoi astept prabusirea hotilor. Astept ca aceste alegeri locale sa fie al doilea pas in daramarea regimului hotiei fara limite. Astept ca alegerile locale sa extraga din urne gospodari si nu banditi. Astept ca regimul Basescu sa primeasca un dos de palma, in stilul lansat chiar de presedinte aici, in Prahova si consacrat prin forta vectoriala a batausului. Dosul de laba sa ramana insa la nivelul metaforei. Sa vina adica din urne.

Dupa pranz trag nadejde sa ajung la Bucuresti unde imi voi 'exercita dreptul'. Cu cine votez? Va spun maine. Azi, cand scriu, nu e voie. Ma bate, cu pumnul si amenda, legea, ma cauta de buletin si ma cearta la portofel, primesc injuraturi pe site-ul Jurnalului National unde scriu un articol pe zi sau al AMPress. Ma rog, injuraturile vin oricum, asa cum vin, multumesc, si destule saluturi prietenesti.

Asadar, sub un soare care sifoneaza scafarliile fara acoperis textil, se petrece, in Romania, un nou episod electoral la capatul caruia vom avea alti sau aceiasi primari, consilieri, presedinti judeteni. Astept, scriam mai sus, prabusirea hotilor. Acum, gandindu-ma mai relaxat, constat ca de fapt n-am nici-o asteptare. Nu vreau nimic, nu astept nimic, n-am nici crampe sufletesti si nici entuziasme. Nadajduiesc doar sa nu mai ploua cateva zile, cat sa-mi indrept rasadurile ramase vii si sa pun altele in locul celor inecate in Marea Neagra din gradina mea.

P.S. Tocmai puneam punct cand a aparut Basescu facand o propaganda sfidatoare pentru candidatii PDL. Ce lege? Da-o-n ...

×