x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Avocatul diavolului

Avocatul diavolului

de Mircea Cartarescu    |    22 Noi 2005   •   00:00
Avocatul diavolului

"Ce te-a-mpiedicat sa iei si tu o bucatica la marea hacuiala? Cu putin curaj, aveai acum conturi in banca, vile pe malul lacului si tot ce cu gandul nu gandesti"

Sunt convins ca ai auzit si dumneata, cititorule, cel putin de cateva ori in ultimii ani, urmatoarea teorie: "Dom’le, in definitiv, daca stam stramb si judecam drept, dupa Revolutie trebuia sa apara si capitalul autohton. Ca doar nu puteam lasa economia nationala numai in mana strainilor. Si de unde sa apara acest capital, rapid, in cativa ani, cand se stie ca inainte, chiar daca unii erau mai egali decat altii, nu erau totusi cu mult mai egali? Pana si varfurile aparatului de partid si al fortelor represive aveau avantaje doar in sensul ca mancau mai bine, cumparau de la shopuri, mai faceau un drum in strainatate... Dar conturi grase in banci, cu cateva exceptii poate, n-aveau. Nu-i lasa sistemul. De fapt, de-asta l-au si tradat pe batranu’ si-au facut revolutia, ca doar n-am facut-o eu sau tu (gandeste-te ce-ar fi facut o singura mitraliera in dimineata de 22 decembrie, in fata sediului CC...). Asa ca trebuie sa ne resemnam cu gandul ca a fost nevoie, pentru binele tarii, de astia zece-cincisprezece ani de manarii si furtisaguri, de jefuirea statului, de pescuit in ape tulburi, fiindca, sa fim seriosi, din afaceri cinstite nu ajungi sa aduni sute de milioane de euro peste noapte. Macar acum securistii nu mai terorizeaza poporul. S-au facut afaceristi, s-au imbogatit - da-i in ma-sa, asta-i situatia. Cine s-o fi facut? Ai inceput tu vreo afacere? Vezi ca n-ai avut curaj? Ei aveau know-how-ul, erau organizati, se chemau unii pe altii unde gaseau vreo bresa in lege... Multi, sa stii, securisti sau nesecuristi, erau baieti destepti, scoliti, uite, de pilda, membrii CC al UTC: pai, astia strangeau elita, domnule, nu pe orice terchea-berchea. Si in definitiv, orice-ar fi fost inainte, acum sunt pur si simplu capitalisti si creeaza locuri de munca, dezvolta proiecte, ridica tara. Au intrat in politica, au finantat partide - campaniile electorale costa, nu gluma - , au ajuns deputati si senatori. Si e normal, proprietatea iti da greutate si mijloace de a ajuta partidul. Cand a fost vreun sarantoc in vreun parlament, oriunde in lume?".

Si interlocutorul, baiat inteligent si impartial, te priveste senin: nu, nu e nici un cinism in ideile lui. E doar Realpolitik. Pur si simplu asa se scrie istoria. Dac-am sta sa urmarim in timp originea marelui capital, in America, Franta sau oriunde pe lume, vom ajunge inevitabil la momentul in care el s-a format, prin frauda, coruptie sau jaf, in secolul saisprezece, nouasprezece sau acum doar treizeci de ani. Undeva tot trebuie sa fie stramosul ticalos, profitorul imoral. Urmasii lui insa au fost oameni cinstiti, care si-au sporit mostenirea in respectul legilor si-au transformat-o in izvor de prosperitate nationala. La fel si la noi. Habar n-am si nici nu ma intereseaza daca Hrebenciuc, Patriciu, fratii Micula sau Vantu si-au facut imperiile financiare cinstit sau necinstit. Fapt este ca ele exista si ca produc bogatie. Ce-am fi avut in locul lor daca, incepand din 22 decembrie 1989, absolut toata lumea ar fi respectat legile si nimeni n-ar fi furat? Nimic! Mizerie generalizata... Asa, ne putem lauda ca avem si noi varfurile noastre financiare, deloc mai prejos decat cele din Occident. Si nu doar varfuri izolate, ci mari grupuri de interese, in care se aglutineaza politicieni, oameni de afaceri, ziaristi, pana la urma o intreaga high society care, daca s-ar fi respectat cat de cat legile, n-ar fi existat deloc.

Vei spune: bine, dar asta inseamna sa intemeiezi o natiune intreaga pe furt si pe imoralitate. In definitiv, acesti oameni au desfacut statul roman in bucati (stat care era si al meu, si al tau) pe care pur si simplu le-au trecut pe numele lor... Ok, iti va raspunde prietenul cel inteligent si obiectiv, dar nu-nteleg de ce te plangi. Ce te-a-mpiedicat sa iei si tu o bucatica la marea hacuiala? Cu putin curaj, aveai acum conturi in banca, vile pe malul lacului si tot ce cu gandul nu gandesti. Vei spune ca ei au putut dezagrega avutia comuna doar pentru ca au fost organizati in structuri complexe, mafiotice, incluzand persoane din justitie, din mijloacele mass-media, din politica etc. Ok, dar ce te-a impiedicat si pe tine sa creezi o asemenea structura sau sa intri intr-una deja existenta? Vazut la televizor, Hrebenciuc nu pare un om deosebit de destept sau de machiavelic. Deci, oricine putea ajunge la fel de bogat ca el. In definitiv, nici liberalii clasici, care-au facut Romania moderna, nu aveau deviza "Imbogatiti-va prin mijloace legale", ci una ceva mai scurta: "Imbogatiti-va" si punct!

... Si cel care, pe un ton melancolic, ti-a debitat toate monstruozitatile astea se ridica de la masa si pleaca zambind filozofic, convins ca adevarul, chiar daca suparator, a mai triumfat o data pe lume.

×
Subiecte în articol: editorial