x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Balcanii, in fata perspectivei destabilizarii

Balcanii, in fata perspectivei destabilizarii

de Vasile Leca    |    26 Oct 2015   •   11:40

Anul 2015 va putea fi considerat drept anul dramelor oamenilor nevinovati nascuti in teritorii in care legea razboiului este singura lege .Aceasta situatie a ridicat suferintele oamenilor din Orientul Mijlociu si Nordul Africii la cote nemaintalnite . Exodul cel mai insemnat de refugiati dupa cel de al doilea Razboi Mondial a trezit Europa , si a aratat ca exista o placere morbida de a nu invata lectiile tragediilor europene , cazul fostei Iugoslavii. Dupa luni de framantari,Balcanii revin din ce in ce mai serios in fata Europei ,atragand atentia ca situatia este grava si poate deveni de nesuportat daca Uniunea Europeana va “ pluti “ in continuare in cautarea solutiilor.UE prezinta ,pompos strategii de rezolvare a crizei care , din pacate , nu functioneaza .

Presedintele Comisiei Europene , Jean –Claude Juncker, a convocat ( la sugestia Angelei Merkel ) un summit de urgenta pe tema refugiatilor. Ce a rezolvat aceasta reuniune, cand in urma cu cateva zile la Madrid la intalnirea Partidului Popular European ,premierul ungar si cancelarul german au avut puncte de vedere extreme de diferite, ramane de vazut .

Ce nu se intelege sau nu se doreste este faptul ca “ meciul se joaca” in Balcani unde situatia specifica de aici combinata cu infiltrarea tot mai mult a radicalismului Islamic, poate produce efecte greu de evaluat .

Realocarea , pe care mizeaza Comisia, s-a derulat pana in prezent intr-o forma “alucinanta “ . 160.000 de refugiati din Italia si Grecia au transformat Balcanii intr-o ruta obligatorie spre Vestul bogat. Pana acum 70 de solicitanti de azil din Italia au plecat spre Suedia si Finlanda iar in perioada urmatoare 30 din Grecia vor incerca sa ajunga in Luxemburg.In asemenea ritm si orientare este fireasca nerabdarea Balcanilor care nu doresc sa ajunga tamponul de salvare al Europei si solicita solutii de urgenta.

Slovenia care se considera in Europa Centrala este sufocata de valurile de refugiati in drumul lor balcanic care s-au oprit la frontiera cu Croatia, asediata la randul ei de acelasi flux.Si toatea astea, dupa chinul care nu s-a sfarsit, prin care trec Grecia, Macedonia si Serbia cu refugiatii.Am lasat Turcia intr- o alta lumina, pentru ca aici la 2 mil. de refugiati pe teritoriu “ jocul are alte dimensiuni . Solicitarile financiare adresate UE sunt pe marime,iar aceasta tara a deveni pilonul principal ,in opinia Germaniei , in depasirea situaiei.

Mini-reuniunea de duminica a celor 11 lideri de la Bruxelles s-a finalizat cu un plan de cooperare in 17 puncte privind realocarea a 100.000 de refugiati ,50.000 in Grecia restul in tarile din Balcani . O solutie de compromis, buna teoretic greu de aplicat practic . Cotele de primire de catre fiecare tara europeana au ramas istorie, pentru ca nu aveau alta sansa .

Balcanii doresc solutii reale pentru solutionarea problemei ,altfel fara voie se gandesc la graduri si baraje la frontiera care ar transforma acest spatiu intr-o stare exploziva si ar readuce vechile conflicte de abia stinse, in fata Europei.Doreste cineva acest lucru? Ramane de vazut.

 

 

 

×