x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băncile de cartier n-au nevoie de "macroprudenţialitate"

Băncile de cartier n-au nevoie de "macroprudenţialitate"

de Ionuț Bălan    |    06 Iul 2011   •   21:00

"Nu cred ca am ajuns la o reglementare a globalizarii si nici la o glo­balizare a reglementarii, dar probabil asta e directia", a declarat sap­ta­ma­na trecuta guvernatorul BNR, Mu­gur Isarescu, care a explicat ca "macroprudentialitatea" este un concept nou ce vizeaza "asigurarea sana­ta­tii sistemului financiar" si se doreste a fi o "alternativa la reintroducerea controlului capitalului".

Profesorul Jörg Guido Hülsmann – care a vizitat de curand Romania – s-a exprimat mai simplu: Nu este decat o chestiune de timp pana cand economia cladita pe o moneda discretionara va atinge un punct fara intoarcere. In acel moment, nu va mai fi nimeni sa mentina in viata tristul joc al indatorarii si inflatiei in alternanta. Fie economia va ajunge complet sub domnia statului, cum a fost cazul sub national-socialism, fie va fi hiperinflatie. De acel moment ne mai despart, poate, doar cativa ani. E posibil sa fie impins in timp printr-o uniune monetara intre dolar si euro. Nimic nu se schimba insa: la capatul drumului este fie socialismul, fie hiperinflatia. Numai niste reforme radicale in directia pietei pot sa ne salveze: intoarcerea la o moneda-marfa, cum ar fi aurul.

Din pacate insa, lui Isarescu ii pla­ce ambiguitatea, care-i permite sa transmita semnale fara sa-si asume res­ponsabilitatea. A invatat asta de la fostul presedinte al bancii centrale a Sta­telor Unite, Alan Greenspan: "Da­ca ati inteles mai mult de 20% din ce-am spus, inseamna ca m-am exprimat gresit". Chiar si asa, daca ar fi par­curs intregul discurs al lui Greenspan, ar fi observat avertismentul acestuia: "Este foarte important ca re­formele si ajustarile aduse structu­rii pietelor financiare sa nu afecteze flexibilitatea acestora si concurenta". Nu cum sustine el: "Concurenta in sis­temul bancar este periculoasa pentru stabilitatea financiara deoarece con­duce la diminuarea marjelor de profit".

Totusi, punctul sau de vedere e de inteles: doreste ca intreaga structu­ra financiara mondiala sa semene cu cea romaneasca. Principalul motiv pentru care BNR a mentinut pe 29 iu­nie dobanda de politica monetara la 6,25% a fost acela ca o majorare a dobanzilor la depozite, ca urmare a cresterii dobanzii-cheie, ar fi dus la micsorarea marjei dintre dobanzile pasive si cele de la credite. Si asta intr-o perioada in care bancile se confrunta cu acumularea unei cantitati im­portante de credite neperformante pen­tru care trebuie sa constituie pro­vizioane. In masura in care nu s-ar fi pu­tut capitaliza din marjele mari, ban­cile ar fi fost constranse sa execute pe scara larga garantii imobiliare, am­plificand caderea pretului acti­velor. Asa sunt "rasplatiti" cu dobanzi real-negative cei ce economisesc.

Un alt element care ii permite BNR sa conserve marje mari este lip­sa unei piete de produse derivate. Desi guvernatorul Isarescu se felicita pen­tru "norocul" de a nu avea "pro­du­se to­xice", ar trebui sa stie ca siste­mul ban­car nu-si pierde soliditatea din cau­za instrumentelor derivate, ci a fra­gilitatii imprimate de riscul de cre­dit.

Cand Romania era o tara capita­lis­ta, lucrurile stateau altfel. O recu­noas­te insusi guvernatorul BNR, promotorul principiului: "Concurenta trebuie controlata". In august 1941, existau 410 banci comerciale, fata de 40 in momentul de fata, numai in Bucuresti functionand 180. Evident ca dimensiunea lor era mult mai re­du­sa, dar aveau o orientare mai ac­cen­­tuata spre client, luat ca individ, si nu spre categorii de clienti, ceea ce le permitea sa ofere solutii mai fle­xi­bile si mai eficiente. Si, cel mai im­por­tant lucru, cine gresea, platea. Pe fon­dul crizei interbelice numarul ban­cilor romanesti a scazut de la 1.097 in 1929, la 873 in 1933 si 491 in 1939.

Acum reglementarile restric­tio­nea­za permanent accesul celor nou-intrati pe piete, pentru a le conserva marjele celor vechi. Bancile abunda de norme de securitate, isi "cunosc" clientii cerandu-le actele la control si cand depun bani, si cand isi platesc telefonul, fara a le oferi insa produse elementare. Din nefericire, in lipsa ins­trumentelor, normele de securitate nu prea au ce apara. De aceea mo­delul romanesc, menit sa ser­veas­ca la implementarea macrostabilitatii mondiale, pare inspirat dintr-un postulat al lui John Maynard Keynes, pa­rafrazat de Ion Iliescu la o conferinta a BNR din 2002: "Organismul cel mai stabilizat, pentru totdeauna, forever, este organismul mort".

×