x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Banii de plastic nu sunt biodegradabili

Banii de plastic nu sunt biodegradabili

de Ionuț Bălan    |    30 Aug 2021   •   07:30
Banii de plastic nu sunt biodegradabili

Este din ce în ce mai costisitor să-ți aprinzi trabucul cu bancnotele de hârtie britanice. Cele de 5 și 10 lire sunt exclusiv din polimer, care arde repede și scoate un fum înecăcios. Bancnotele de 20 de lire de hârtie, cu Adam Smith pe spate, mai au foarte puțin și vor ceda definitiv locul celor de plastic, cu pictorul Joseph Mallord William Turner pe ele. Să-l înlocuiești pe cel mai mare economist al tuturor timpurilor cu un precursor al impresionismul este în spiritul vremurilor. Dar la fel de important e că a apărut în paralel în circulație și bancnota de 50 de lire de plastic, cea mai mare ca valoare emisă de Bank of England. Deci, cei cu țigări de foi, grăbiți-vă!, fiindcă după ce se va scoate și hârtia de 50 de lire de pe piață, nu doar că fumatul se va fi dovedit din ce în ce mai scump, ci va trebui să vă lăsați.

 

Menționez că până la inițiativa Regatului Unit, eram singura țară europeană cu bancnote din plastic. Acum, dacă Marea Britanie a adoptat polimerul, poate că și noi ar trebui să importăm instituția monarhică, pentru ca și pe banii noștri de plastic să apară chipul suveranului.

 

Ca o curiozitate, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu e „trasă” în plastic doar pe bancnotele engleze, ci și pe cele de polimer din Canada, Australia sau Noua Zeelandă. Pentru că ea, cel puțin formal, conduce și acele teritorii. Totuși, e puțin probabil ca zona euro să preia acest model de bancnotă, deoarece nu e biodegradabilă. Adică, în plină cruciadă ecologistă antiplastic, nu e corect politic să vii să pui pe piață bani rezistenți, precum cei britanici, canadieni, australieni sau neozeelandezi.

 

În ceea ce o privește pe România, care este țară membră a Uniunii Europene, nu precum UK și celelalte state conduse de Regină, e foarte greu să supraviețuiască cu bani nebiodegradabili. După ce bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile și paiele din plastic au fost interzise prin ordonanță de urgență de către Guvernul Cîțu și implicit nu vor mai fi „uitate” după picnic, întrebarea e ce se va întâmpla cu banii de plastic? Cei care obişnuiesc să arunce cu ei trebuie să știe că aceștia pot rămâne în pădure sau pe plajă sute de ani, până să se descompună în particule mici.

 

×