x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Banul trage la Banul Craiovei

Banul trage la Banul Craiovei

de Dan Constantin    |    05 Mar 2010   •   00:00

Scandalul "mită la primărie" a poposit şi la Craiova. El se mută din oraş în oraş, la fel ca turneele de tenis, sau, mai nou, de Local Kombat. Organizatorii - procurorii de la DNA - au programat ca reţinerea primarului Solomon să se bucure de toate facilităţile pentru medierea intensă a cazului. Au reuşit lovitura de imagine ordonată - curăţenie în PD-L, independenţa DNA, care n-are mamă, n-are tată.

Temele ar trebui astfel ambalate, încât să credem că primarul din Bănie a luat o mică şpagă de la donatorul de şpăgi Penescu, tip foarte ordonat, care ţinea evidenţa exactă a mitelor, cu probele de rigoare. Revărsarea mâniei populare pe locul unde un tablou celebru imortaliza Hora Unirii la Craiova ne-a arătat de cât prestigiu se bucură un edil care ia şpagă, nu în folosul comunităţii, ci pentru famelia lui.

După modelul Cetăţeanului de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea, ne aşteptăm la înfiinţarea unui comitet de iniţiativă pentru ridicarea unui monument în (scuzaţi!) cinstea lui Solomon. Merită cu prisosinţă! Nu a făcut el cel mai mare miting pro-Băsescu din sudul ţării în campania electorală? Nu a lansat el, din banii primăriei, albumul de fotografii al fetei lui Traian Băsescu, doamna cu apartamentul de lux plătit din cumpărări-vânzări succesive?

Nu dansa Solomon tontoroiul cu Elena Udrea, pentru promovarea turismului (electoral)? Cum preşedintele nu lasă nepedepsită nici o faptă bună, avem, iată, liderul PD-L al Craiovei plimbat cu cătuşele la mâini.

Bănuiesc că dosarul procurorilor are probe adevărate care să justifice sacrificarea lui Solomon pe altarul luptei anticorupţie. Furtuna iscată în Bănie exact când preşedintele Băsescu se află hăt departe, în Kazahstan şi Afganistan, dă şi ea naştere la interpretări. Prima ar fi că arestarea lui Solomon în lipsa lui Băsescu din ţară este făcută să arate lipsa de implicare a preşedintelui în asemenea chestii murdare care colcăie în PD-L.

Nu este un secret că organizaţia din Bănie a fost învinsă de PSD la prezidenţiale, Solomon, un vechi pesedist "vopsit" în PD-L, fiind acuzat la "centrul" nemulţumit de "blat" cu adversarii. O altă variantă, lansată de un parlamentar de Dolj, ar fi că arestarea lui Solomon
este o răzbunare a Elenei Udrea, scoasă pe tuşă de edil din afacerile din Bănie.

Dincolo de asemenea supoziţii suculente, care arată de fapt mizele mici din politica românească, merită atenţie programarea pentru astăzi, 5 martie, a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Craiova. Ordinea de zi are multe puncte legate de bugetul municipalităţii şi a instituţiilor din subordine. Primarul are în administrare pentru 2010 un buget de circa 150 de milioane de euro. Un caşcaval de aur din care salariile pentru funcţionarii primăriei taie o felie de vreo 5 milioane de euro.

Toate instituţiile de cultură şi de sport din Craiova primesc în acest an mai puţin decât cei care au aninat pe frontonul primăriei mesaje "Free Solomon". Pentru curăţenia capitalei Olteniei, primăria cheltuieşte cât pentru angajaţii ei. Ori e mare mizerie în oraş, ori sunt prea mulţi angajaţii lui Solomon!

×
Subiecte în articol: editorial