Risca la perete sau barbut, inca si cu zaruri masluite, sunt distractiile sutilor si ale altor infractori, care pun in joc sume uriase, dar nemuncite de ei si care stiu ca, si daca vor pierde, le vor scoate tot de la fraieri. In cazul guvernantilor, de la platitorii bastinasi de taxe si impozite. Nu altceva se intampla chiar in aceste zile, cand de la Bruxelles s-a anuntat blocarea unor fonduri imense - nu mai putin de 3,5 miliarde de euro - destinate Romaniei. Oficiul de Lupta Antifrauda al UE a mirosit ca prea multe proiecte romanesti, cu finantare comunitara, din domeniul pregatirii si reformarii fortei de munca, deci deschizatoare de salvare inclusiv pentru somerii recalificati, put a formalism, ba chiar a frauda. Ca in cheltuirea inorportuna sau abuziva a banilor sunt amestecati inalti oficiali, cum a fost cazul fostului ministru Nelu Ioan Botis, care drena sume prin firme in care ii era implicata nevasta.
Blocarea decontarilor, mai mult ca sigur, nu va dura doar sase luni. Sub un motiv procedural sau altul, Comisia Europeana nu va relua decontarile pana dupa alegeri, vrand sa aiba certitudinea ca va avea un partener de dialog serios si de durata, nu un Cabinet de cursa mica. Nu este, de altfel, o surpriza. Inca de asta-vara au fost oprite decontarile pentru proiectele de dezvoltare regionala, multe din ele aflate in parohia Elenei Udrea. Tot din cauza suspiciunilor OLAF privind rigoarea operatiunilor financiare, suspiciuni alimentate de depistarea unor cazuri flagrante. La vremea respectiva, Elena Udrea a recurs, in ultima clipa, dupa avertizari ale UE, la cererea guvernului de intrerupere a decontarilor, chipurile sub pretextul examinarii la sange a documentelor financiare si al reevaluarii contractelor. Si la ce rezultat s-a ajuns dupa mai bine de jumatate de an? La nici unul.
Ca tabloul sa fie complet, sa nu uitam ca, de la inceputul anului, Romania nu a accesat nici un euro de la UE. Si este un an in care presedintele Basescu se infoia ca vom incasa 6 miliarde de euro! Este un an in care Romania are nevoie de bani ca de aer, peste ea incepand sa calce tavalugul datoriei suverane, care va trebui, cel putin dobanzile, acoperita. Asta inseamna ca in Bugetul National nu vor mai fi bani pentru investitii, pentru alte proiecte, altminteri cofinantate de UE. Si ca exista riscul acoperirii deficitului prin noi poveri asupra populatiei. Cine raspunde? Nimeni. Nici presedintele, nici fostul sau actualul premier, nici fostii sau actualii ministri, nici neamurile si clientii portocalii oplositi pe lefuri grase, cu bonusuri de 75%, in structurile obligate sa asigure accesarea fondurilor UE. Probabil ca vreo 4%, cat s-a incasat din 2007 incoace, n-ajung nici barem spre a acoperi cheltuielile acestor oficii parazite.
Citește pe Antena3.ro