x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, doctor în mitocănie

Băsescu, doctor în mitocănie

de Petru Calapodescu    |    13 Iun 2012   •   10:01

Traian Basescu anuntase ca, dupa plecarea de la Cotroceni, nu va vegeta, dar se va retrage din politica, din viata publica si va reveni la vechea sa meserie, de capitan de nava. Mai ales ca i s-a prelungit "in cadru festiv, cu lungi aplauze", brevetul. Sigur, ar fi cam greu sa-si indeplineasca visul. Flota romaneasca, ioc, mineraliere sau petroliere uriase, legate de numele lui, se mai gasesc doar in Dosarul Flota, dar la nevoie e bun si un barcaz sau un cabotier amarat. Ne-a tras-o si de asta-data, n-avem nici o sansa sa-l vedem plecand, poate, mai devreme, bantuit de dorul marii si-al unui pahar de whisky cu gheata, servit pe coverta de un mus bine dresat.

Si-a descoperit vocatia de profesor, nu-i exclus sa fie si in posesia unor doctorate in Drept Comunitar si Drept International, obtinute pe la universitatile de la Pangarati sau Pocreaca. Si s-a apucat sa dea lectii si sa sustina dizertatii de la pupitrul Academiei de Inalte Stiinte din Deal. Promite un serial. E dispus sa dea si meditatii particulare, oferindu-se sa-i destupe mintea si lui Victor Ponta, un prapadit de nestiutor de carte, pe care-l suspecteaza ca si-a capatat pe cai suspecte diplomele. Face asta deoarece, dupa cum a zis, lasand dracu' Codul Bunelor Maniere, a constatat ca e plina tara de tampiti si analfabeti, care se dau de profesori universitari, de savanti recunoscuti ca atare in forumuri stiintifice internationale, de analisti si comentatori din presa, care dau din gura sau din pix, habar neavand ce-i Uniunea Europeana si sustinand ideea ca nu e admisibil ca el, Basescu, sa se instapaneasca abuziv si agresiv pe dreptul de a reprezenta tara. Tocmai El, care "a scris Tratatul UE"! Tocmai El, care-l plagiaza atat de sarguincios pe Ludovic al XIV-lea ("Statul sunt Eu!").

Declaratia de marti a Parlamentului (doar ramasita de PDL a votat impotriva), prin care premierul Victor Ponta e mandatat sa reprezinte, la Consiliul European, Romania, atunci cand pe agenda sunt chestiuni de ordin economic, social si financiar - deci, de stricte atributii si decizii ale Guvernului -, iar Basescu sa se duca atunci cand e vorba de probleme militare, de siguranta nationala, de politica externa, vine tarziu. Si nu are efect asupra cuiva in care s-a inradacinat convingerea ca el e jupanul, el hotaraste tot, el decide cine, ce si cum sa faca in tara asta amarata, care s-a dus din ce in ce mai jos.

Inca de acum sase ani am semnalat ca Basescu isi aroga neintemeiat titlul de sef al statului. A ajuns sa creada si el ca asa este, desi nicaieri in Constitutie nu se regaseste aceasta sintagma. Ignora insa ca la Bruxelles se duc sefi de stat si de guvern, ceea ce el nu este, iar ceilalti lideri europeni nu dau doi centi pe el, ocolindu-l si nebagandu-l in seama. Va continua sa se comporte asa pana in ultima sa zi la Cotroceni. Cu cat aceasta va intarzia, cu atat mai multe deservicii vor fi aduse tarii. Dar asta e ultimul lucru care sa il preocupe pe Basescu, raporturile functionale ale statului roman cu Uniunea Europeana. Pe el il intereseaza doar sa fie mot, sa aiba parte de covor rosu, de primiri formale si de declaratii de presa in care sa repete ca o placa stricata de mult "Eu, ca sef al statului...".Ceea ce nu este si nu va fi. Iar din Declaratia de marti a Parlamentului ar trebui sa priceapa ca aceasta institutie esentiala, suprema, a statului de drept,democratic, a reinceput sa isi ia rolul in serios. Daca nu intelege, atunci exista mijloace de chirurgie constitutionala.

×