x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, randament extern zero

Băsescu, randament extern zero

de Lucian Avramescu    |    13 Iun 2012   •   11:58

Domnul Blaga, poreclit, gratie probabil asemanarilor comportamentale, Buldogul, e singurul pedelist care a ramas batos in declaratii. "Valoare juridica zero' a concluzionat transant presedintele Senatului, dupa ce Parlamentul, tratat, precum vad ca proasta satului, a votat ce-a votat. Basescu si numai Basescu e statul roman. El ne reprezinta afara si cand inaltele organisme internationale dezbat chestiuni bugetare care au atingere cu vistieria noastra, pana una alta goala, si importurile de avioane si moda izmenelor cu maneca scurta pe continent si daca e buna siesta dupa masa de dimineata.

Basescu le stie pe toate, raspunde tuturor intrebarilor si se bate pe burta cu orice lider mondial. De-aia, plictisiti ca au tot stat de vorba, ca au taifasuit la un sprit, cand se arata presedintele nostru la cate un summit e ignorat cu totul. Adica, iar tu, Traienica! Pai nu discutaram ieri? Aceasta ar fi explicatia gesturilor de lehamite prieteneasca ale lui Sarkozy, dosurile intoarse ca la comanda, sfredelirea tamplei cu destul, mimica plictisita a madamei Merkel. Pai de cucoana asta m-am despartit azi-noapte pe la doua, dupa o masa prelungita la care a stat cu noi si Jiji Becali. Ce nu pricep eu si pricepe domnul Blaga e de ce, dupa o asa infloritoare si inteligenta politica externa promovata de T. Basescu, suntem platitorii celui mai scump gaz rusesc din Europa.

De ce s-au racit relatiile cu China? Nu pricep cum de am reusit sa pierdem piete externe unde ne miscam bine, unele din asa zisa lume a treia. Boc, in calitate parata de premier, n-a prea fost prin lume. L-a lasat rar Basescu, iar chemarea lui, confirmata de alegatori, era pentru fericit clujenii. Parafrazandu-l pe Blaga as zice ca valoarea politicii externe romanesti in regimul Basescu este zero. Iar acest zero ne atinge zdravan la buzunar, umfla deficitele, sporeste foamea. Politica externa a unei tari nu este o chestiune de orgoliu, ci una de rentabilitate. Era un fel de banc in vremea Impuscatului. Ministrul de externe convoaca ambasadorii si-i pune sa raporteze ce-au facut. Primul raporteaza zece contacte, al doilea mai multe pana cand ministrul urla: "nu contacte vreau, ci contracte!' Azi cu contractele stam prost de tot, cand ingamfatul nostru presedinte ne tine lectii docte despre cum e sa fii Titulescu si cum e sa ai in mana parghiile raporturilor internationale.

Cineva ma cearta ca tin cu Ponta. Nu stiu daca actualul premier e priceput in chestiuni externe. Poate ca nu e. Sa-i dam totusi o sansa mai ales ca tema dezbatuta la Consiliul European tine de fisa postului sau. E ca-n povestea cu evreul care se roaga zilnic la Dumnezeu sa castige la loto. Cum se scula, cum adresa rugaciunea. La un moment dat se aude o voce exasperata de deasupra norilor. Da-mi o sansa, omule, cumpara macar un bilet! Nu stiu cat isi doreste Ponta sa ne reprezinte afara. Eu insa, cetateanul roman, vreau sa-l vad ce poate acolo si trebuie sa poata. Vidul creat e si a fost o pacoste. Cu Basescu premier si ministru de externe si fiica-sa europarlamentar am vazut ce-a iesit. Sub cota minus a acestui dezastru, care a afectat grav nu doar prestigiul Romaniei, ci si punga romanului, nu se mai poate cobori.

×