Asumîndu-şi deschis şi neconstituţional rolul de motor al campaniei lui Vasile Blaga, Traian Băsescu este obligat acum să-şi asume şi usturătorul eşec din cursa pentru Primăria Capitalei. Votul bucureştenilor ar trebui să-l pună pe gînduri. Epoca în care electoratul se supunea docil oricărei dorinţe a charismaticului jucător de la Cotroceni a trecut.
Asumîndu-şi deschis şi neconstituţional rolul de motor al campaniei lui Vasile Blaga, Traian Băsescu este obligat acum să-şi asume şi usturătorul eşec din cursa pentru Primăria Capitalei. Votul bucureştenilor ar trebui să-l pună pe gînduri. Epoca în care electoratul se supunea docil oricărei dorinţe a charismaticului jucător de la Cotroceni a trecut. Dacă a existat vreodată cu adevărat. Cert este că, pînă acum, Traian Băsescu a trăit cu convingerea că propria popularitate este un cec în alb, care îi permite orice derogări de la regulile jocului politic. Nu s-a îndoit nici o clipă că farmecul său personal este suficient pentru a-i face pe bucureşeni să uite de bordurile lui Videanu, de parcul lui Costanda sau de parcările lui Cocoş. Rezultatele alegerilor locale l-au contrazis.
Vasile Blaga a pierdut nu fiindcă transferul de imagine visat de preşedinte nu s-a produs, ci tocmai pentru că a funcţionat prea bine. Sorin Oprescu a cîştigat cu voturile anti-Băsescu, nu pentru că el însuşi ar fi fost un candidat imbatabil. Să ne reamintim că marele victorios de astăzi are la activ două înfrîngeri în competiţii similare, împotriva unor adversari chiar mai puţin convingători decît Blaga. Contextul politic era însă cu totul altul.
La nivel naţional, scorul obţinut de PDL a năruit cel mai drag vis al preşedintelui: acela de a beneficia, după alegerile legislative din toamnă, de o majoritate absolută în Parlament. Traian Băsescu vorbeşte deja despre un guvern minoritar. Dovadă că i-a devenit şi lui clar că şlagărul cu "daţi-mi echipa" nu o să mai ţină încă o dată.
Reţeta s-a perimat.
Semnele sunt îngrijorătoare pentru partidul prezidenţial, care a jucat totul pe cartea obedienţei faţă de "locomotiva electorală" de la Cotroceni. Băsescu a ridicat PDL-ul, dar tot el riscă să-l prăbuşească. Pe principiul: "Eu v-am făcut, eu vă omor!". Partidul a început deja să plătească factura derapajelor şefului statului. Dar şi pe cea a oportunismului ridicat la rang de doctrină. Transferaţi peste noapte din Internaţionala Socialistă în cea Populară, propulsaţi brusc din stînga eşicherului politic mai la dreapta decît liberalii, pediştii (deveniţi ulterior pedelişi) au renunţat la orice coerenţă ideologică. Au rămas consecvenţi doar în supunerea necondiţionată faţă de "comandantul suprem". Disciplina de fier din cadrul PDL a început să semene din ce în ce mai izbitor cu "unitatea de monolit" din epoca de glorie a PSD-ului. Iar Băsescu a căzut în păcatul aroganţei care l-a pierdut pe Adrian Năstase.
Preşedintele-jucător a început să creadă că totul îi este permis. A crezut că o poate impune pe Elena Udrea ca om politic şi geostrateg de renume mondial. A fost convins că îi poate asigura noi şi importante "succesuri" mezinei sale bolovănoasă în vorbire. Că poate călca în picioare Constituţia, implicîndu-se făţiş în campania electorală. Că poate convinge naţiunea că regulile sunt doar pentru "ceilalţi", nu pentru el şi pentru susţinătorii săi. Duminică, în ziua votului, ediţia electronică a ziarului Cotidianul a fost inundată de comentarii propagandistice, reînnoite nonstop. Mai mult, după orele prînzului au fost postate şi estimări cu privire la rezultatul scrutinului. "Am intrat în exit-poll-uri mai devreme decît ne dă voie legea" – recunoştea cu candoare editorialistul Adrian Ursu.
Într-adevăr, comunicarea previziunilor statistice înainte de închiderea urnelor este în mod explicit interzisă. După cum interzisă este şi campania electorală în ziua votului. Nimic nu ar trebui să poată influenţa, în ultima clipă, decizia alegătorilor. Şi, totuşi, jurnaliştii de la Cotidianul s-au aflat pînă la sfîrşit pe baricadele frontului anti-Oprescu, încercînd şi în ceasul al doisprezecelea să-i mobilizeze pe simpatizanţii lui Blaga. Nu prin intermediul blogurilor personale, ci prin site-ul unui cotidian naţional, cu pretenţii de «independenţă». De data aceasta, ei au sfidat nu numai deontologia profesională, ci chiar legea. Dispreţul pentru reguli al mentorului «Zeus» este pesemne molipsitor. Iată că nu mai este însă şi productiv. Ba din contră.
Pentru prima dată, Traian Băsescu a fost sancţionat de electorat. Mitul infailibilităţii sale a fost spulberat. Rezultatul alegerilor locale ar trebui să fie un duş rece pentru şeful statului. Un semnal că instinctul său politic, altădată formidabil, a început să dea rateuri serioase. Aşa se întîmplă cînd confunzi corul aplaudacilor cu vocea poporului.
Citește pe Antena3.ro