x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BCR - Ro 12RNCB50800C4592610188

BCR - Ro 12RNCB50800C4592610188

de Florin Chilian    |    10 Sep 2007   •   00:00

Ii rog pe cei care au copiat albumul de pe internet sau de la prieteni să meargă la orice bancă şi să depună in acest cont Ro 12RNCB50800C4592610188 deschis la BCR contravaloarea albumului "Iubi-Interfaţă la realitate". Sunt curios să văd ce se intămplă, dar nu numai atăt. E un număr de cont

Ii rog pe cei care au copiat albumul de pe internet sau de la prieteni să meargă la orice bancă şi să depună in acest cont Ro 12RNCB50800C4592610188 deschis la BCR contravaloarea albumului "Iubi-Interfaţă la realitate". Sunt curios să văd ce se intămplă, dar nu numai atăt. E un număr de cont

intr-adevăr. Vreau să reeditez primul meu album "Iubi-Interfaţă la realitate" pentru că sunt tot mai mulţi cei care imi cer asta. La fel de mulţi precum cei ce imi scriu scuzăndu-se pentru că l-au copiat de pe internet, negăsind acest album in magazine. Am reuşit in cele din urmă să-l răscumpăr de la casa de discuri. Din vănzarea primei lui ediţii am primit cam 400 RON şi l-am luat inapoi cu o mie de dolari, dar cine spune că ăştia ca artiştii trebuie să fie mari afacerişti?! Patriciu e prins cu altele, aşa că mă descurc cum pot.


Nu e nicidecum un gest disperat deşi dacă analizez o clipă situaţia industriei muzicale din Romănia imi dau seama că aşa ar trebui să pară. Am reuşit tare greu să editez acest prim album inchiriindu-mi casa, stănd pe la prieteni şi ajutat in cele din urmă de oameni care nu aveau nimic in comun cu industria (Anca, Manu şi Daniel). Imi amintesc şi acum că cei de la A&A Records m-au sfătuit să cănt precum Animal X sau ca Holograf dacă vreau să am succes, pentru că stilul meu de a face muzică nu există pe piaţă şi asta e o mare bilă neagră… CD-ul acesta, "Iubi-Interfaţă la realitate" a fost refuzat de toate casele de discuri cam din aceleaşi motive. Imi amintesc că oamenii de la Media-Pro Music au căutat vreme de trei luni piesa după care credeau ei că am copiat "Iubi" şi… n-au găsit nimic, dar nici nu au dorit să producă albumul. Numai Soft-Records a acceptat să-l scoată pe piaţă şi asta după ce prietenii mei au plătit şi producţia lui efectivă şi grafica şi… tot. Am stat vreme de doi ani cu hainele prin trabant, pe la prieteni, cam pe unde am apucat dar in cele din urmă am reuşit pentru că am avut noroc de oameni ok. CD-ul ăsta trebuia scos cu orice preţ şi cu orice risc, şi asta am făcut. Intre timp am acasă un disc de aur şi unul de platină decernate pentru vănzarea albumului "Zece porunci - Raport despre starea naţiunii 1089-2004". Primul pas. Fie şi numai distincţiile astea două mă fac să cred că oamenii de "muzică" din Romănia s-au inşelat atunci in 2001… sau poate că nu… mai vedem.


Urmează "Autistul" in curănd. E scris de mult albumul asta şi ţin tare mult la el, dar pănă se va finaliza lucrul la acesta, intrucăt e foarte complex din punct de vedere al orchestraţiilor făcute de producătorul meu muzical, d-nul Raimond Vancu, pănă atunci incerc să reeditez acest prim album: "Iubi-Interfaţă la realitate". Deja se lucrează la extrasul de single in studio. "Chiar dacă" este extrasul şi va fi rearanjat de o manieră dusă mai spre simfonic, pregătind astfel drumul către "Autistul", album care va fi integral orchestrat in aceasta manieră. Aşadar, există un număr de cont deschis la BCR sect 1. Cont IBAN: Ro 12RNCB50800C4592610188 şi intenţia mea de a reedita acest album. Nu oblig şi nu acuz pe nimeni că a copiat albumul cine ştie de pe unde dar sunt curios să văd ce se intămplă şi dacă toate acele mail-uri şi mesaje sunt adevărate.


Nu e expresia vreunei disperări, am mai spus-o, dar nici oglinda unei stări normale nu poate fi gestul ăsta al meu. Cer ajutor, pentru că asta fac acum scriind asta, pentru că nu mai pot duce singur tot efortul ăsta financiar, in pofida distincţiilor primite pentru vănzări. Industria musicală a echilibrat multe balanţe financiare. Amintiţi-vă numai de Beatles, de Abba sau de Queen, şi de ce au făcut ei pentru economiile ţărilor lor. In Romănia aşa ceva nu e posibil. Nu există Fisc, garda financiară sau curte de conturi care să nu fie implicată in spălarea sau "uitarea" zecilor de milioane de euro care se invărt in această industrie. Nici colegii mei nu-s mai breji. La 25 august ar fi trebuit să fie făcute plăţile pentru drepturile de autor. Nu s-au făcut, şi sunt zeci şi zeci de miliarde de lei noi. Aţi auzit pe vreunul din "colegii" mei să-şi strige nedreptatea, nu cred! Stau ascunşi prin case sperănd să le mai "pice" căte ceva striviţi de adevărul hoţiilor care le-au insoţit "cariera". Prea mulţi ani şi prea multe piese furate de la alţii dar inscrise la UCMR sub numele lor… Cum să aibă curaj?! Umblă vorba prin tărg că data trecută cănd nu s-au plătit banii pentru drepturile de autor UFD-ul şi-a făcut campanie electorală din dobănda acumulată. Să fie ăsta semnul ca vin alegeri? Nu văd altă motivaţie la a ţine intr-un post de ministru pe unul care e suspectat de Europa de vederi fasciste aşa cum este actualul ministru al Culturii. Cine şi de ce tot muşamalizează toate delapidările care se fac prin intermediul acestui minister prea apropiat de UCMR-ADA, care nu a făcut plăţile către artişti?

Aşadar… BCR - Ro 12RNCB50800C4592610188 - "Iubi-Interfaţă la realitate" - muzica şi textele Florin Chilian.

×
Subiecte în articol: editorial